hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fővárost lízingbe
Izrael átadná és kölcsönbérletbe venné Kelet-Jeruzsálemet

2010. 11. 05.
Egy város, két rendszer: Izrael átadná, majd 99 évre kölcsönbérletbe venné Kelet-Jeruzsálemet a palesztinoktól. A minta Hongkong és Makaó lehet. Az Asark al-Avszat című, Londonban megjelenő arab újság pénteki száma arról számolt be, hogy Izrael és az Egyesült Államok már egy jövendőbeli palesztin állam határairól folytattak tárgyalásokat.

A lap szerint a tárgyalások során opció­ként merült föl az, hogy Izrael kibérelné Kelet-Jeruzsálemet a palesztinoktól 40-99 évre, amit az orgánum által idézett palesztin források is megerősítettek, bár Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke még nem tudott semmilyen részletet az állítólagos egyeztetésekről.

Az arab lap által vélelmezett konstruk­cióhoz - amely a médium szerint már korábbi tárgyalások során is felmerült - némileg hasonlított az Egyesült Királyság fennhatósága alatt álló Hongkong bérleti státusza Kínán belül. A város még a 19. század végén került a britek birtokába. Miután Kína és az Egyesült Királyság a bérlet meghosszabbításáról nem tudott megegyezni, Hongkong 1997-ben visszakerült Peking uralma alá. A szerződő felek azonban rögzítették, hogy Kína, amelynek a visszacsatolt Hongkong a legfejlettebb területe, 50 évig tiszteletben fogja tartani az „egy ország, két rendszer" elvét. Hasonló folyamat keretében került vissza Makaó is Pekinghez, amely 1999-ig portugál fennhatóság alatt állt. Je­ruzsálem esetében azonban különbséget jelent, hogy Izrael nem gyarmatosító, továbbá nem gazdasági szempontok határozzák meg a zsidó, illetve arab jelenlétet a térségben. Amennyiben valóban folynak ilyen tárgyalások, azok Kelet-Jeruzsálem de facto feladását jelentenék. A Jeruzsálem státuszával kapcsolatos megoldás nehézségét jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben több mint 60 különböző elképzelést fogalmaztak meg, ám ezek egyike sem bizonyult elfogadható­nak vagy megvalósíthatónak.

Az egyik akadály az, hogy Jeruzsálem szétválasztása egy izraeli-palesztin határvonallal ugyanis kizárólag az egyik vagy a másik fél rovására valósítható meg. A félholdszerű karéjban elhelyezkedő arab területek mélyen beékelődnek izraeli negyedekbe és viszont. Jeruzsálem olyan nagy kerületei, mint a hagyományosan zsidók lakta Scopus-hegy, vagy Pizgát Zeév, illetve Gilo mind enklávészerűen helyezkednek el a palesztinok lakta területeken, míg a Givat Hamatosz környékén élő arabok a zsidók lakta területek közé vannak beékelődve. Jeruzsálem 1967-es egyesítése idején a lakosság 74 százaléka zsidó volt. Ma ez az arány 60 százalék, és a városban lakó teljes izraeli népesség mintegy egynegyede (több mint 120 ezer ember) lakik az arab kerületek által körbezárt negyedekben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!