hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Természetes immunerősítők

2010. 11. 05.
Itt van az ősz, itt van újra, s szép, csak egyre hűvösebb. Mit tehetünk, hogy ha el is kapunk egy kórságot, hamar kikerüljünk belőle, és addig is tűrhetően érezzük magunkat?

A megfázás tipikusan a „feleslegesen ülünk a váróteremben” betegségek közé tartozik. Kezelés nélkül egy hétig, kezeléssel hét napig tart. Minthogy a közönséges náthát vírusok okozzák, a kiváltó okot nem tudjuk megszüntetni (a vírusellenes szereket nem szokás megfázásra használni), a tüneteket viszont tudjuk hatékonyan csökkenteni.
Mihez nyúljunk tehát? Több ponton avatkozhatunk be jobblétünk érdekében az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele nélkül is. Lázcsillapításra számos vény nélküli szer van forgalomban, bár többek szerint nem érdemes 38-38,5 °C alatt csillapítani a lázat, hiszen az éppen védelmi funkciót lát el, szerepe van a kórokozó kiirtásában. A magas lázat azonban mindenképpen csillapítani szükséges.
Fontos, hogy átjárhatóan tartsuk a légutakat orrspray segítségével. Nem mindegy azonban, milyen típusút használunk. A nyári allergiaszezonból megmaradt szteroidos orrspray ugyanis nem fogja kidugítani a náthás orrot, erre nyálkahártya-lohasztó orrcsepp való. A két csoport használata szöges ellentétben áll. A szteroidost két hétnél rövidebb ideig nincs is értelme használni, míg a „kidugítót” nem szabad két hétnél tovább, ugyanis orrcseppfüggőséget okozhat.
Alsó és felső légúti fertőzések esetén is fontos a nyákoldás, számos vény nélküli készítményt találunk erre a feladatra is. Egyet ne felejtsünk el azonban: a legjobb köptetővel sem érünk el eredményt, ha nem iszunk elég folyadékot! Csipkebogyó-, kamilla- és bodzateát korlátozás nélkül ihatunk. Helyi gyulladáscsökkentő hatása miatt célszerű mézzel inni. Köptető hatású többek közt a kankalin, a pemetefű, az eukaliptusz, az ánizs, a kakukkfű és a borostyán (persze nem nyaklánc formájában). Számos felhasználási forma létezik: teák, illóolajak, szirup, csepp, cukorka formájában ki-ki megtalálhatja az ízlésének megfelelő természetes köptetőt. A mellkas bedörzsölésekor a hatóanyagok egy része a bőrön át felszívódik, és a vérárammal a hörgőkbe kerül, másik része elpárolog és belégzéssel kerül a szervezetbe.
Elhúzódó köhécselésnél viszont csökkentsük inkább az irritációt köhögéscsillapító gyógyszerrel vagy akár izlandi zuzmó kivonatával (a patikákban cukorka formájában kapható). Száraz, kínzó köhögésnél jó szolgálatot tesznek az antiallergiás szerek (cetirizin és társaik), melyek szintén recept nélkül kaphatók.
Manapság nagy figyelem terelődik az immunrendszer erősítésére. Bizonyos értelemben ezt érik el az oltások is, de a C-vitamin is e célból népszerű. A kasvirág (Echinacea) kivonata fokozza az úgynevezett falósejtek aktivitását, valamint vírusellenes, baktériumellenes, gombaellenes hatóanyagai is vannak. Akkor hatásosak megfázás, felső légúti betegségek esetén az Echinacea-kivonatok, ha a betegség kezdetén kezdjük szedni. Ez esetben gyorsítja a betegség lefolyását, és enyhébbek lesznek a tünetek. A vizsgálatok többsége szerint a tartós, megelőzést célzó Echinacea-szedés nem indokolt, mert nem csökkenti a légúti megbetegedés kockázatát. Mivel a gyulladáscsökkentő és immunstimuláns hatás helyileg is kialakul, előnyös lehet torokgyulladás esetén szopogatós tablettaként alkalmazni.
Mindezek mellett hasznos a meleg környezet és a pihenés. Továbbá illik a fertőzésveszélyt is csökkenteni alapos kézmosással, zsebkendőbe vagy könyökhajlatba tüsszentéssel, és azzal, hogy beteg gyereket nem viszünk közösségbe! Tévhit ugyanis az, hogy a megfázás nem fertőz, mert a hideg okozza.
Ha a panaszok súlyosbodnak, és magas láz lép fel, vagy homlok-, fül-, arctájéki fájdalom, esetleg köhögésre fellépő mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy az orrváladék sűrű, zöldes lesz, orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor ugyanis valószínű, hogy az eredeti vírusfertőzésre rátelepedett egy bakteriális fertőzés. A szakember megfelelő antibiotikumot választ a tüneti terápia mellé. A vírusok által okozott fertőzésből való gyógyulást azonban nem gyorsítja a baktériumokra ható antibiotikum.

Bádatos dapok

Hideg dovebber dzsípős szele jő
Biatta bozst bidden bező kopár,
Oda az egyhe, őszies idő,
S elbúlt a Gyár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!