hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 09. 16. (XV/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Törököt fogtak

Békeidőben még sohasem érte ilyen kihívás Izraelt - így értékelte több kommentár az elmúlt napokban kibontakozó közel-keleti eseményeket. A kairói izraeli nagykövetség elleni támadás, Törökország fenyegető fellépése és a palesztin államról szóló ENSZ-szavazás körüli kampány „diplomáciai cunamiként" csaphat le a zsidó államra, véli egy Izraelbe akkreditált európai diplomata. A szeptember 21-én esedékes New York-i szavazás után a helyzet tovább romolhat, ha erőszakos tömegtüntetések kezdődnek a palesztin területeken és az arab világban, miközben Amerika a távolból próbál minden félnek kedvezőt ígérni, Európa pedig hallgat.

Viszonyból iszony

A gázai flottillaincidens helyrehozhatatlannak látszó törést hozott a török–izraeli kapcsolatokban. Erdogan azóta „állami terrorizmussal” vádolja Izraelt, és a zsidó állam súlyos megbüntetését és elre meghatározott szövegŐ bocsánatkérést követelt. Rövid id alatt Törökország szövetségesbl Izrael ellenségévé vált. Több mint egy év távlatából a gázai incidens tudatos provokációnak tŐnik: a török iszlamista segélyszervezet által szervezett flottilla hat hajójából az egyikre a török kikötkben egy félterrorista csoport szállt fel, akik gondosan felkészültek az izraeli katonákkal való összecsapásra.

Belföld

Németh Sándor szeptember 11-ei beszéde

Világszerte megemlékeztek az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulójáról. New Yorkban most először Barack Obama jelenlegi és George W. Bush volt elnök is részt vett a Világkereskedelmi Központ lerombolt tornyai helyén tartott rendezvényen. A megemlékezésen nem hangzottak el politikai beszédek: Obama egy bibliai idézetet, a 46. zsoltár szavait olvasta fel, míg Bush Abraham Lincoln elnök egyik leveléből idézett, amit egy olyan anyának írt, aki öt fiát veszítette el a polgárháborúban. Emellett az áldozatok hozzátartozói egyenként felolvasták azok neveit, akik életüket vesztették a szeptember 11-ei támadásokban. Budapesten az évforduló napján a Mensch Alapítvány tartott megemlékezést a Szabadság téren, amelyen felszólaltak magyar és külföldi politikusok, diplomaták és egyházi vezetők is. A több ezer ember részvételével tartott rendezvényen beszédet mondott Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az alábbiakban az ő felszólalását idézzük.(2011. 09. 16.)

Egyszer ikszelhetünk

A nyár közepén váratlanul meggondolta magát a Fidesz, és míg korábban masszív érveket sorakoztatott a kétfordulós választási rendszer elévülhetetlen érdemei mellett, mostanra az egyfordulós, vegyes szisztéma mellett tette le a garast.

Gyurcsányi mártírium

A parlament hétf éjjel felfüggesztette Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, így megkezddhet a volt miniszterelnök elleni bünteteljárás. Ilyenre mintegy hatvan éve nem volt példa hazánkban.

Bankár vagy melós

Bár sokkal több a munkanélküli, mint az üres álláshely, ezt a kevés állást is nehéz betölteni. A kormány törvényi változtatá­sokkal szeretné a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni és bővíteni, ám az intézkedések az alacsony jövedelműeket sújtanák a leginkább.

Betörték az Indexet?

Közvetlen fideszes befolyásolás, súlyos konfliktusok a szerkesztség és a tulajdonos között, meghatározó munkatársak távozása – ilyen és hasonló híreket hallani az utóbbi hetekben az egyik legjelentsebb hazai hírportál, az Index.hu háza tájáról. A pesszimista forgatókönyvek szerint a lap lassan, de biztosan de facto is a jobboldali médiabirodalom részévé válik. Az optimista – jelenleg is a lapnál dolgozó – forrásaink szerint viszont semmi gond, csak a média fújja fel az ügyet.

Németh Sándor szeptember 11-ei beszéde

Világszerte megemlékeztek az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulójáról. New Yorkban most először Barack Obama jelenlegi és George W. Bush volt elnök is részt vett a Világkereskedelmi Központ lerombolt tornyai helyén tartott rendezvényen. A megemlékezésen nem hangzottak el politikai beszédek: Obama egy bibliai idézetet, a 46. zsoltár szavait olvasta fel, míg Bush Abraham Lincoln elnök egyik leveléből idézett, amit egy olyan anyának írt, aki öt fiát veszítette el a polgárháborúban. Emellett az áldozatok hozzátartozói egyenként felolvasták azok neveit, akik életüket vesztették a szeptember 11-ei támadásokban. Budapesten az évforduló napján a Mensch Alapítvány tartott megemlékezést a Szabadság téren, amelyen felszólaltak magyar és külföldi politikusok, diplomaták és egyházi vezetők is. A több ezer ember részvételével tartott rendezvényen beszédet mondott Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az alábbiakban az ő felszólalását idézzük.

Egyszer ikszelhetünk

A nyár közepén váratlanul meggondolta magát a Fidesz, és míg korábban masszív érveket sorakoztatott a kétfordulós választási rendszer elévülhetetlen érdemei mellett, mostanra az egyfordulós, vegyes szisztéma mellett tette le a garast.

Gyurcsányi mártírium

A parlament hétf éjjel felfüggesztette Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát, így megkezddhet a volt miniszterelnök elleni bünteteljárás. Ilyenre mintegy hatvan éve nem volt példa hazánkban.

Bankár vagy melós

Bár sokkal több a munkanélküli, mint az üres álláshely, ezt a kevés állást is nehéz betölteni. A kormány törvényi változtatá­sokkal szeretné a munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni és bővíteni, ám az intézkedések az alacsony jövedelműeket sújtanák a leginkább.

Hit és értékek

Megtört kereszt

A keresztényüldözések története (34. rész)

HÁTTÉR

Orbán lapot húzott

Ha egy magyar bank - akár állami segítséggel - rááll a svájcifrank-hitelesek számára nyújtandó „menekülő" forinthitelek közvetítésére, akkor a kormány által beígért 180 forintos árfolyamon történő kényszertörlesztési dömpinggel gyökeresen átalakulhat a magyar bankrendszer. Ez esetben Orbán Viktor gazdasági szabadságharca megváltoztathatja a magyar gazdaság szerkezetét, ami a politikai folyamatokra is soha nem látott mértékben hathat vissza. Tervét egyes elemzők vak­me­rő­nek, mások életveszélyesnek tartják.

eBdLsz? YayamekibNvok:-)

A kibervilágban felnövő generáció más nyelvet beszél. Nem értik a nagymamák, a szülők éppenhogy. A nyelv e lebutított változata beszivárog az iskolai dolgozatokba, a beszélt nyelvbe, de  irodalmi alkotások is születnek SMS-ül. A mobilkultúra, az internethasználat megváltoztatta az életmódot, a kultúrát, s ezzel együtt változik a nyelv is.

Nem működik

„Ez a gazdaságpolitika működik”– jelentette ki a miniszterelnök, válaszul azoknak a frakcióvezetőknek, akik úgynevezett országvédelmi tervét főként azzal támadták a parlamentben, hogy a kormány politikájának egész gazdasági alapvetése elhibázott. Az ellenzék pártjai egyetértettek abban: hiába vezeti be Orbán Viktor a hatpontos válságkezelő programot, ha az eddigi „vircsafton” nem változtat. Márpedig nem változtat – mondta a kormányfő még a korábbi, lovasberényi kormányülést követő sajtótájékoztatóján, és ugyanezt ismétli folyamatosan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is minden lehetséges fórumon.

A mi terrorunk

„Specialitásunk ez nekünk, hogy magyar magyart öl?” – ütötte fel a labdát Havas Henrik az ATV Tabu címŐ mŐsorának els adásában történész vendégei – Harmat Árpád, Horváth Péter és Paksa Rudolf – számára, akik a huszadik században egymást követ magyar terrorhullámokat egy olyan ingához hasonlították, melynek egyik irányba való kilengését törvényszerŐen követi a másik irányba való elmozdulás is. Így válik a bosszú hatalomtechnikai kérdéssé, és teremt olyan feltételrendszert, amely a pusztító söpredéket hozza felszínre a társadalom aljáról – mondják.

Mennyit kaszálnak a bankok?

Eddig több mint 130 ezer devizahitel dőlt be hazánkban, azaz ennyi hitelesre igaz, hogy már több mint 90 napja nem fizette be aktuális törlesztőrészletét. A következő években tovább nőhet a rossz adósok száma - ezzel számolnak a magyarországi bankok és maga az MNB is. Milyen kép rajzolódott ki Önök előtt a magyar társadalomról a „devizahiteles" ügy kapcsán?

KÁVÉSZÜNET

Ütös napok

New York a világ egyik legnagyobb városa, de még New York állam fvárosi címét sem birtokolja, viszont két hétig itt zajlottak az év utolsó Grand Slam tenisztorna küzdelmei. Ennek köszönheten a világ egyik legnézettebb sportjáért, a teniszért rajongók számára ez volt a fváros. 26,3 millió dollárt osztottak ki a ftáblára felkerült egyéni illetve páros verseny résztvevi között. A férfi és ni gyzteseknek 2,8-2,8 dollárt kellett „haza­cipelniük” – miközben még az els forduló vesztesei sem mentek üres zsebbel haza. Egy idben csak a négy kiemelt stadionban több mint 40 ezren szoríthattak kedvenceiknek, és akkor még nem beszéltünk a további 14 pályáról, amely helyet kapott a sokszoros bajnok Billie Jean Kingrl elnevezett Tennis Centerben.

Fuji, egy hegy magasságával az élen

A gombamód szaporodó távol-keleti sushi bárok, éttermek tengerében mind minségben, mind választékban és szolgáltatásokban egy hegy magasságával emelkedik ki a japán étkezési kultúra immár 20 évvel ezeltt hazánkba akkreditált „nagykövete”, a Fuji Japán Étterem.

Egy különleges hely…

Budapesttl mindössze 20 km-re található Bugyi nagyközség, melyet – kitŐn adottságainak köszönheten - a fváros zöldségkertjeként tartanak számon. Ám egy álom valósult meg idén nyáron azzal, hogy átadták új turisztikai és rendezvényközpontját. A festi környezetben többhektáros sfák ölelésében fekv - a meglév kúriához, illetve étteremhez csatlakozó - Forster Vadászkastély Szálloda különleges szolgáltatásain túl csendes, nyugodt környezetet és igazi magyaros ízeket ígér.

Goldenblog 2011

Örömmel számolunk be, hogy lapunk szerzője, dr. Ipolyi-Topál Gitta (képünkön jobbra) a HVG által hetedik alkalommal szervezett Golden­blog versenyen az Életmód kategóriában 176 induló közül a zsűri értékelése alapján első helyezést ért el.

Villányi bortúra

Egy szép szi napon érdemes felkerekedni és kellemes túrát tenni a Villányi-hegység lankáin, miközben megismerkedhetünk a híres borokkal és készítésük fortélyaival. A zamatgazdag szlk földjének több pontján is rácsatlakozhatunk az országos kéktúra útvonalra, felkapaszkodhatunk a Templom-hegyre vagy a csarnótai Nagy-hegyre, de vezetett túrán is részt vehetünk a Szársomlyón.

Közeleg a nagy adok-kapok

Nem minden rutin rossz. Sőt, vannak kifejezetten kellemes rutinok is. Nyakunkon a karácsony, és bizony túl kell lépnünk a „jaj, ne!” állásponton. Ha ezzel megvagyunk, gyorsan tegyük is fel a kérdést magunknak: miért is ne intézhetnénk úgy az év végi ajándékozást, hogy abban ne csak kapni legyen öröm?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!