hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megtört kereszt
Hitvallók és Führer-hívők a náci Németországban

2011. 09. 15.
A keresztényüldözések története (34. rész)

A totalitárius nemzetiszocialista állam nem csupán a társadalom minden zugát kívánta ellenőrzése alatt tartani, hanem jellegéből adódóan a területén élő emberek lelkét is. Az árja faj felszabadítását nem csupán az élettér megszerzésével, hanem a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás teljes tagadásával, az egyetemes etikai parancsolatokat a nácik szerint genetikailag magában hordozó zsidó nép teljes kiirtásával, a későbbiekben pedig a keresztény hit minden formájának eltörlésével kívánták megvalósítani. A magukat „istenhívőnek" valló nemzetiszocialisták cselekedeteikkel nyilvánvalóan bebizonyították, hogy nem a Szentírás által bemutatott Istenben hittek. Céljuk a hívők passzivitásba kényszerítése volt, hogy végrehajthassák az „Új Európa" megalkotását.

Ha a nemzetiszocializmust nem csupán politikai programként vizsgáljuk, akkor meg­lepő, hogy milyen sok vallási elemet fedezhetünk fel a nácizmus szándékaiban és gyakorlatában. Mindenekelőtt rendelkezett egy történelmi vízióval, amelyben az új Német Birodalom - amelyet

ezer­évesnek neveztek - létrejöttére és az árja nép misztikus rendeltetésének betöltésére törekedett. Sajátos vallási nyelvezete, vallási liturgiái és szent rítusai voltak, amelyek a vér és tűz metaforái köré épültek fel. A vallási rituálék között érdemes megemlíteni a minden évben megrendezésre kerülő Birodalmi Pártnapokat, amikor a hívők mintegy zarándoklatként keresték fel az adott helyszínt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!