hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Goldenblog 2011
„A Hetek adta az első lökést” – mondja a győztes blogger

2011. 09. 16.
Örömmel számolunk be, hogy lapunk szerzője, dr. Ipolyi-Topál Gitta (képünkön jobbra) a HVG által hetedik alkalommal szervezett Golden­blog versenyen az Életmód kategóriában 176 induló közül a zsűri értékelése alapján első helyezést ért el.

A zsűri tagja, Kulcsár Hajnal, a hvg.hu Egészség rovatának szerkesztője így méltatta a Háziorvos Blogot: „Hiánypótló, az biztos, és nagyon jó ötlet. Komoly szerepet tulajdonít a megelőzésnek, illetve megpróbálja bemutatni a leggyakoribb, otthon is kezelhető betegségeket és azok kezelési módjait.”
Gratulálunk az első helyezéshez!  Mit gondolsz, mi volt az, ami ennyire megragadta a zsűrit, hogy téged szavazott első helyre?
– Ezt csak sejteni tudom, talán az, hogy ez egyrészt egy „ároktemető” blog, ahol a cél az orvoslás és a betegek közötti kapcsolat javítása, nem pedig a szakadék mélyítése. Ebben a webnaplóban közérthető stílusban folyik az ismeretterjesztés, lehet kérdezni, témát ajánlani. A másik – ami ma már egyre jobban benn is van a köztudatban –, hogy igazán a megelőzésnek van értelme. Sajnos a háziorvosi munka bizonyos szempontból elég kiábrándító. A betegek egy része olyan mentalitással rendelkezik, hogy már csak az állapotromlást tudjuk valamelyest késleltetni, egyik gyógyszerrel kezeljük a másik mellékhatását, miközben az életmódváltásra képtelenek vagyunk rávenni a betegeket. Sok cukorbeteg például azt gondolja, hogy ha szedi a gyógyszert, akkor bátran eheti a habos tortát, de ez távolról sem így van. Az elhízásról, a magas vérnyomásról, mozgásszervi fájdalmakról ne is beszéljünk. Arra gondoltam, hogy meg kellene ragadni azt a korosztályt, ahol a prevencióval még tudunk érdemben hatni rájuk.
Mi inspirált a blog elindítására?
– Picit „bele lettem lökve”. A Hetekben olvastam egy interjút Vida Ágival, aki kismamákat tanít vállalkozni, honlapot építeni. Gondolkodás nélkül jelentkeztem a tanfolyamára, ahol az egyik lecke az volt, hogy „akkor most indítsd el a blogodat!”. Töprengtem, hogy mi lehetne a témám, és lévén, hogy háziorvos vagyok, ez adódott. Úgy is mondhatjuk, hogy máshoz nem értek.
Szerinted hol húzódik az ambiciózus anyuka és a karrierista nő közötti szűk határ? Mi a különbség a kettő között?
– Hát ez nehéz kérdés, nem is szeretnék ebben döntőbíró lenni. Nyilvánvaló, hogy aki kevesebbet dolgozik, mint én, azt mondja, hogy folyton pörgök, és mire való dolog ez, aki pedig többet dolgozik, annak a „magunkfajta” csak kényelmes kismama. Szerintem ebben az embernek a szívére és a férjére kell hallgatnia, nincs semmi okunk arra, hogy egymást ítéljük meg ezzel kapcsolatban. Ezt családja válogatja. Van pár paraméter, amire ha ránéz az ember, pillanatokon belül átlátja, hogy hányadán áll a család. A férjem nagyon támogató volt a hobbimmal kapcsolatban, ezért is nagyon igazságos, hogy épp egy kétszemélyes wellnesshétvégét nyertem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!