Hetek Univerzum
Németh Sándor szeptember 11-ei beszéde
Az áldozatokra és a támadás okaira emlékeztek

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Németh Sándor szeptember 11-ei beszéde
Az áldozatokra és a támadás okaira emlékeztek
2011. 09. 15.
Világszerte megemlékeztek az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulójáról. New Yorkban most először Barack Obama jelenlegi és George W. Bush volt elnök is részt vett a Világkereskedelmi Központ lerombolt tornyai helyén tartott rendezvényen. A megemlékezésen nem hangzottak el politikai beszédek: Obama egy bibliai idézetet, a 46. zsoltár szavait olvasta fel, míg Bush Abraham Lincoln elnök egyik leveléből idézett, amit egy olyan anyának írt, aki öt fiát veszítette el a polgárháborúban. Emellett az áldozatok hozzátartozói egyenként felolvasták azok neveit, akik életüket vesztették a szeptember 11-ei támadásokban. Budapesten az évforduló napján a Mensch Alapítvány tartott megemlékezést a Szabadság téren, amelyen felszólaltak magyar és külföldi politikusok, diplomaták és egyházi vezetők is. A több ezer ember részvételével tartott rendezvényen beszédet mondott Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az alábbiakban az ő felszólalását idézzük.(2011. 09. 16.)

"2001. szeptember 11-én dermedten, szinte sokkos állapotban meredtünk a televízió képernyőjére. Láttuk, hogy az ikertornyok ablakaiból a biztos halálba ugranak az életben maradás minden reményétől, esélyétől megfosztott emberek. Ez nem virtuális, hanem kegyetlen valóság volt. Olyan, amikor az embereknek futniuk kell azért, hogy életben maradhassanak. Közben azt is megtudhattuk, hogy a Pentagont is támadás érte, sőt egy eltérített utasszállító gép a Fehér Ház felé tart. A 93-as járat utasai hősies támadást indítottak fogvatartóik ellen, de saját életüket már nem tudták megmenteni.

Ezen a napon egy büszke, dinamikus és optimista ország helyett egy megalázott, szenvedő és sebezhető Amerikát láttunk, amelyért imádkoznunk kellett a Mindenható segítségét kérve.

2011. szeptember 11-e változást hozott a világban. Megváltoztatott minket is, életünket is. A félelem és rettegés ereje New York utcáiról belénk hatolt a médián keresztül. Nem lehet elfelejteni ezt a napot. Azokban az órákban bennünket is kérdések foglalkoztattak, mint szerte a világon százmilliókat. Hogy történhetett meg mindez? Miért pont itt történt a terrortámadás? Kik voltak ezek, akik ezt elkövették? Mik a céljaik? És mi következhet ezután?

Az azóta eltelt tíz év sok kérdésre választ adott. Persze sok paranoid magyarázatot is kreáltak a tragikus eseményekkel kapcsolatban, amelyek igazi célja csupán az, hogy a tényleges, iszlamista bűnelkövetőket és támogatóikat felmentsék, és az áldozatokra és a károsultakra helyezzék a tömeggyilkosságért a felelősséget. Ezen sem csodálkozhatunk, mert a modern terror különböző népi és állami változatainak táptalaja - a frusztráltság mellett - a hazugság szeretete, valamint az igazságosság és a szabadság gyűlölete. Többek között ez is nehezíti a terrorizmussal szembeni harcot.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!