hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törököt fogtak
Közel-keleti szövetség készül Izrael „kifüstölésére”

2011. 09. 15.
Békeidőben még sohasem érte ilyen kihívás Izraelt - így értékelte több kommentár az elmúlt napokban kibontakozó közel-keleti eseményeket. A kairói izraeli nagykövetség elleni támadás, Törökország fenyegető fellépése és a palesztin államról szóló ENSZ-szavazás körüli kampány „diplomáciai cunamiként" csaphat le a zsidó államra, véli egy Izraelbe akkreditált európai diplomata. A szeptember 21-én esedékes New York-i szavazás után a helyzet tovább romolhat, ha erőszakos tömegtüntetések kezdődnek a palesztin területeken és az arab világban, miközben Amerika a távolból próbál minden félnek kedvezőt ígérni, Európa pedig hallgat.

A közel-keleti térség új vezetőjeként köszöntötték Kairóban Recep Tajjip Erdogan török kormányfőt, aki az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának ülésére érkezett. A találkozón az első számú téma a palesztin állam elismeréséről kezdeményezett ENSZ-szavazás volt. A török kormányfő azt állította, hogy az arab világnak egységesen kell kiállnia azért, hogy a palesztinok olyan államhoz jussanak, amelynek Jeruzsálem lesz a fővárosa.

Erdogan az Arab Liga ülésén arab-török miniszterelnök- szövetséget ajánlott Izrael nemzetközi elszigetelésére. Beszédében azt követelte, hogy az ENSZ a jövő héten tűzze ki a palesztin zászlót a világszervezetben. „A palesztin zászló a béke és igazság jelképe a Közel-Keleten. A palesztin ügy nemcsak a palesztin népnek fontos, hanem minden nemzet közös küzdelme, akik az igazság, törvény és az emberiség oldalán állnak" - állította Erdogan.

Az egyiptomi miniszterelnökkel való találkozón a török kormányfő kijelentette, hogy Izraelnek felelnie kell a tetteiért. „Vannak olyan országok a térségben, akik nem képesek megérteni azokat a jeleket és változásokat, amelyek a térségben történnek. Természetesen ezek között az első Izrael. Kétség nem férhet hozzá, hogy nem maradunk csendben, amikor azt tapasztaljuk, hogy a Közel-Kelet stabilitását agresszor országok fenyegetik" - mondta a török miniszterelnök, aki lapzártánk után Líbiába és Tunéziába utazik. Erdogan az eredeti tervek szerint a Gázai övezetbe is ellátogatott volna, de az amerikai nyomás miatt ettől végül elállt. A török kormányfő azonban megüzente „gázai testvéreinek", hogy „előbb vagy utóbb elmegy hozzájuk". (A török-izraeli kapcsolatokról lásd külön írásunkat.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!