hetilap

Hetek hetilap vásárlás
eBdLsz? YayamekibNvok:-)
Tucc SMS-ül?

2011. 09. 15.
A kibervilágban felnövő generáció más nyelvet beszél. Nem értik a nagymamák, a szülők éppenhogy. A nyelv e lebutított változata beszivárog az iskolai dolgozatokba, a beszélt nyelvbe, de  irodalmi alkotások is születnek SMS-ül. A mobilkultúra, az internethasználat megváltoztatta az életmódot, a kultúrát, s ezzel együtt változik a nyelv is.

Az SMS (Short Message Service) rövid, 160 karakterbe sűrített szöveges üzenet, melyből az első példány 1993-ban került az éterbe. A rövid üzeneteket eredetileg a mobilszolgáltatók azzal a céllal találták ki, hogy a hálózati hibákról értesítsék ügyfeleiket. Az SMS a civilszférába kerülve aztán alig tizenöt év alatt a szolgáltatók kiválóan prosperáló bevételi forrásává vált, világszerte félpercenként legalább egymillió SMS landol a mobilokon. A 160 karakternyi üzenetek a nyelv megreformálására kényszerítették a felhasználókat, a nyelvi kreativitást főképp gazdasági tényezők motiválták. A tömörítéseken, rövidítéseken alapuló, poénokkal tűzdelt emlékeztető írás átkerült az e-mail, a Facebook világába, a Twitter-használók körében pedig újabb lendületet kapott. A gazdasági okokon túl a rohanó életből fakadó időhiány is felsorakozott a nyelvet alakító tényezők mellé.

A minimálnyelv jellegzetességei

Az SMS-nyelv egy rendkívül gyorsan változó, folyamatosan megújuló nyelv. Reformátorai legfőképp a tinédzserek. Egyfajta emlékeztető írás, melyben a rövidítések igazából egy-egy szóra, kifejezésre vagy kisebb mondatra utalnak, és a felhasználók határtalan kreativitásának köszönhetően minden irdatlan tempóban változik. Aki szeretne eligazodni ezen nyelvben, tulajdonképpen két lehetőség előtt áll: szerencsés esetben vagy magától rááll az agya, vagy meg kell tanulnia ugyanúgy, mint egy idegen nyelvet, hogy a megfelelő közeggel kommunikálni tudjon. Egy blogger például arról panaszkodik, hogy a nála öt évvel fiatalabbak SMS-ei már betűket szinte alig tartalmaznak, üzeneteiket maga is alig érti. Sokak szerint az SMS-nyelv nem más, mint a nyelvi igénytelenség tárháza, melyek iskolai dolgozatokban való használatától égnek áll a magyartanárok haja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!