hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyit kaszálnak a bankok?
Interjú Simó Endrével, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító-szervezőjével és Damm Andrea banki szakjogásszal

2011. 09. 16.
Eddig több mint 130 ezer devizahitel dőlt be hazánkban, azaz ennyi hitelesre igaz, hogy már több mint 90 napja nem fizette be aktuális törlesztőrészletét. A következő években tovább nőhet a rossz adósok száma - ezzel számolnak a magyarországi bankok és maga az MNB is. Milyen kép rajzolódott ki Önök előtt a magyar társadalomról a „devizahiteles" ügy kapcsán?

Simó Endre: - Társadalmunk érik, a korábbinál tisztábban látja, ki az, aki a bérből és fizetésből élők és a nyugdíjasok érdekében cselekszik, és ki az, aki csak szavazatot vár tőlük, hogy utána azt csináljon vele, amit akar, egészen a szavazók érdekeivel ellentétes politikai célokig. Mások örülnek, hogy élnek. Mindennapi megélhetési gondjaik akkorák, hogy képtelenek „felülemelkedni" rajtuk, és aktív részt vállalni a társadalmi küzdelemből. Az ő érdekeiket az szolgálhatja a legjobban, aki a tudatlanságnak és az elesettségnek ebből az állapotából nem hasznot akar húzni, hanem helyzetük javításával mutat nekik emberibb jövőt.

Mi a véleményük a hétfői kormányzati bejelentésről, azaz hogy a bankoknak szinte ultimátumként kiadnák, hogy 180 Ft-on rögzítsék az árfolyamot, és így engedjék végtörleszteni a CHF-hiteleket?

Simó Endre: - Nem ultimátum ez, hanem lehetőség a devizahitelesek tehetősebb csoportjának, hogy olcsón megszabaduljon az adósságtól. Hiszen a 180 forintos szint nem csak a tisztességes banki hasznot nem érinti, hanem még az extraprofit egy része is megmarad. Arról nem beszélve, hogy a kormány nem firtatja a bankok eddig realizált extraprofitját! A hitelkárosultak 80-90 százaléka nem fog tudni élni a kormány által felkínált lehetőséggel, mert sem megtakarított pénze nincs, sem pedig hitelt nem fog kapni. A terv a hitelkárosultak „felső tízezrének" kedvez, a többieknek pedig csak fiktív lehetőség. A többségnek arra volna szüksége, hogy helyreállítsák az eredeti állapotot, és csak azt kelljen törlesztenie, amit ténylegesen felvett, természetesen tisztességes banki haszon mellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!