hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 04. 06. (XVI/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Huzavona Brüsszellel

Kapóra jött eddig a kormánynak a kedvező nemzetközi gazdasági hangulat, amit többek között az Európai Központi Bank 1000 milliárd eurós bankerősítő programja is okozott, mert nincs rákényszerülve, hogy azonnal szerződést kössön az IMF-fel.  Ennek ellenére a magyar gazdasági élet prominensei közül egyre többen - nyilvánosan üzenve Orbán Viktornak is - az IMF-szerződés mihamarabbi megkötése mellett lobbiznak.

A bukás - Schmitt tévedései

Schmitt Pál szemmel láthatóan nem értette, mi zajlik körülötte. A sportvezetőből lett politikus az elmúlt évtizedekben számos ügyet megúszott, az élettapasztalata alapján joggal hihette, hogy most is elcsitul a vihar. Tévedett. Éppen az élettapasztalata miatti rutinszerű reakciói, az általa választott tanácsadók rossz javaslatai okozták a vesztét. Az évszázad politikai bukása lett az övé.

Tegnap tüntettem, ma elbocsátottak

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és munkaügyi bíróságon is meg kívánja támadni elbocsátását Bálint Gergely. Az LMP-s aktivistának azután mondtak fel a Máltai Szeretetszolgálatnál, hogy felszólalt egy Schmitt Pál lemondását követelő rendezvényen.

A Jobbikban maximálisan elégedettek Vonával

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke venné át a párt irányítását az idén esedékes tisztújítást követően – informálta a Heteket a Jobbik belső életére rálátással bíró, névtelenséget kérő forrás. A Jobbik tisztújító kongresszusára az utóbbi években jellemzően nyáron került sor, ám informátorunk szerint idén ez másképp lesz: a párt irányítói őszre tolnák ki a dátumot, hogy legyen idő bizonyos belső feszültségek elrendezésére.

Messiásszerep

Orbán Viktor nyilvánosságra hozott, 1987-ben kiválóan megírt diplomamunkája él cáfolata Schmitt Pál védekezésének, miszerint annak idején doktorija megfelelt a tudományos elvárásoknak.

Madárvész

Új madárinfluenza-vírus borzolja a kedélyeket Kínában, ahol a vírustól való félelem miatt az emberek kerülik az állatkerteket, nem esznek csirkét vagy kacsát, és egy-egy elhullott madár a közlekedést is akadályozó pánikot vált ki a lakosságból.

Hit és értékek

Egyetlen, mindenre kiterjedő áldozat

Ezen a hétvégén szerte a világon az emberek Jézus Krisztus megváltó haláláról és feltámadásáról emlékeznek meg. Lapunk a néhány éve elhunyt, világhírű bibliatanító,  Derek Prince tanulmányával tiszteleg az ünnep jelentősége és felbecsülhetetlen üzenete előtt.

HÁTTÉR

A golyó az arckoponyámon jött ki

A Szíriát is elérő forradalmi hullám eddig ötezer ember életét követelte szerte az országban. Ezrek menekültek külföldre a szíriai titkosszolgálat elől, a helyzet közel áll a polgárháborúhoz. Bashar al-Asszad elnök azt állítja, „idegen erők által pénzelt fegyveres bandák" ellen vív hadat, míg az Arab Liga megfigyelőket küldött, és szankciókkal sújtja a civilek ellen példátlan brutalitással fellépő szíriai kormányt. A forradalomról Mohamed L. tüntetővel, a Damaszkuszi Egyetem volt angol szakos hallgatójával beszéltünk.

Ilyen csak Ugandában történhet

Szántai Attila szállodatulajdonos azért került börtönbe, mert önvédelemből rálőtt két maffiózóra, akik előzőleg megzsarolták, védelmi pénzt követeltek tőle, fenyegették és súlyosan bántalmazták. Szántai a Hetek múlt heti számában beszélt arról, hogy mindezek ellenére miért őt ítélte el a bíróság, hogyan bírta ki a börtönben töltött közel hét évet, és arról is említést tett, hogy miközben elítélték, két másik perben a bántalmazóit is börtönbe zárták. Szántai ennek ellenére bent maradt, és hiába fogadott huszonkilenc védőt, úgy tűnt, le kell ülnie a tizenhárom évet. Az ügy tanulságairól Jován László ügyvéddel beszélgettünk, aki végül kihozta a börtönből Szántai Attilát.

Matematika – diszkréten

„Ha hülyeséget mondok, törlésre kerül?” – kérdezi Szemerédi Endre a mikrofont eléje tartó riportertől. „Ugyan, professzor úr, Ön biztosan nem mond hülyeségeket” – hízeleg az illető. „Dehogynem, néha szoktam” - feleli némi iróniával és humorral a 72 éves matematikus, akinek a Széchenyi-díjon kívül a hatmillió norvég korona (kb. 225 millió forint) tiszteletdíjjal járó Abel-díjat is megítélték.

Magyar pálfordulás?

Akár Borbély László román környezetvédelmi miniszter székébe is kerülhet a verespataki aranybánya megnyitása – értesült a Hetek. A beruházás egyre nagyobb társadalmi támogatottságot élvez, a kérdés mentén azonban tovább hasadt a romániai magyar közösség.

Szenvedélyesen szolgálni a hazát

Nem akármilyen esemény, ha Magyarországra amerikai elnökjelölt érkezik, még akkor is, ha szŐk három évtizeddel ezeltt harcolt a választásokon.A Corvinus Egyetemre egy ilyen nem mindennapi vendég látogatott el hétfn a Jövképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület, az Amerikai Nagykövetség, az American Corner és az egyetem Politika­tudomá­nyi Intézetének közös szervezésében. Michael Dukakis, volt massachusettsi kormányzó a nyolcvanas években George H. W. Bushsal szállt szembe az elnökségért folyó harcban.

A szolgalelkűség határai

A köztársasági elnök lemondásával túljutottunk a mind kínosabb Schmitt-ügyön, de az esetnek – ha lehet egyszerűen csak így nevezni ezt a hónapokig húzódó szappanoperát –, kínálkoznak mélyreható tanulságai. Mindenekelőtt arra kellene választ találni, miként volt lehetséges, hogy az ország miniszterelnöke – aki a Schmitt Pálban rejlő hasznosítási potenciált a politika, konkrétabban a Fidesz számára felfedezte, majd szívósan mentorálta is az utóbb célirányosan a köztársaság elnöki székébe ültetett pártfogoltját – oly hosszú időn át félreértette az egyre „fokozódó” helyzetet.

Budapest erősségei

Budapest sajnos lemaradni látszik a régiós fővárosok között „élhetőségben", ma már Prága és Varsó is jobb helynek számít. A nemzetközi összehasonlításban New York, London és Szingapúr számít a legmenőbb városnak.

A „feudalista-szovjet” hatás

Az elmúlt két évtizedben több átfogó kísérlet is történt a magyar közigazgatás reformjára. Eddig sikertelenül. A reformok talán egyedüli eredménye a folyamatosan változó szabályozási és intézményi környezet, amelynek követése az érintetteknek is nehézséget okoz.

KÁVÉSZÜNET

Interjú Kis Gergő válogatott úszóval

Ő nyert először magyar vb-érmet férfi gyorsúszásban, Európa-bajnokságról pedig 46 év után hozott magyar gyorsúszóként aranyérmet. A 2012. évi országos bajnokságon 200 méteres gyorsúszásban a hazai rekorder Cseh Lászlót megelőzve nyerte meg a szám bajnoki címét, valamint négy másik aranyat is elhozott. Kis Gergő személyében egy igen gyors gyorsúszóval rendelkezik válogatottunk.

Egy igazi love story

A házasságkötés alkalmával a felek életre szóló fogadalmat tesznek arra, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Teszik ezt annak reményében, hogy a „rosszban" fejezet elkerüli majd a közösen elindított életet. Előfordulhat azonban, hogy a sors iszonyatos erővel csap le az idilli frigyre, és szembesíti a feleket az egymásnak tett eskü valóságával. Az alábbi történetben szereplő  Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.

A medve tényleg tudja, mi a jó!

„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát" - ez bizony nem más, mint a medvehagyma. Hogy valóban így van-e, ennek jártunk utána a Mecsek egyik legtöbb látnivalót kínáló kirándulóhelyén, Orfűn, ahol javában tart az ízletes növény szezonja.

A trollok etetése tilos!

De hát mi az a troll? - vonják most fel sokan a szem­öl­döküket. Nos, leggyakrabban az aktív internetszörfözők találkoznak eme ízléstelen és provokatív jelenséggel, amely némely országban már a hatóságok figyelmét is magára vonta, sőt az Egyesült Államokban egy ügyben már az FBI is nyomoz.

Ne (v)idd túlzásba!

Az energiaitalok olyan üdítő­-italok, melyek nagy dózisban tartalmaznak cukrot, koffeint, taurint és más legális stimuláló anyagokat, mint például efedrint, guaranát és ginzenget. Koffeintartalmuk felér két nagy adag erős kávéval.

Egy ütős történet

A napokban ünnepelte 50. születésnapját Darryl Strawberry, aki az egyik legkiemelkedőbb játékosa volt a profi baseball történetének. Pályafutását 1983-ban kezdte a New York Mets színeiben, és 17 éves karrierje során négy bajnoki címet ünnepelhetett a baseball-liga első osztályában, illetve részt vehetett nyolc egymást követő All Star-mérkőzésen is. Azonban csillogó sportolói pályafutását gyakran elhomályosította pályán kívüli ügyeivel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!