hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A medve tényleg tudja, mi a jó!
Egy medvehagymaízű nap Orfűn

2012. 04. 12.
„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát" - ez bizony nem más, mint a medvehagyma. Hogy valóban így van-e, ennek jártunk utána a Mecsek egyik legtöbb látnivalót kínáló kirándulóhelyén, Orfűn, ahol javában tart az ízletes növény szezonja.

A medvehagyma (vad fokhagyma) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban közkedvelt tavaszi csemege, amely a liliomvirágúak családjába tartozik. Elnevezésében - amely számos nyelvben hasonló - állítólag szerepet játszott az a megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a téli álmából ébredő barna medve első tápláléka volt. Lelőhelyein - hazánkban főként a Mecsek, a Zselic és a Bakony területén - tényleg szőnyegszerűen borítja a főleg bükkös, tölgyes és gyertyános erdők nedves talaját.

Gyógyító íz az erdőből

Orfűn minden évben megrendezik a Medvehagyma Napokat, az egészséges életmód fesztiválját, ahol helyi lakosok mutatják be a növényből készült ízcsodákat. A vidám találkozónak évről évre egyre több a látogatója. A bemutatókon, előadásokon kiderül, hogy a medvehagyma gyógyító hatását már a római doktorok is felismerték, hazánkban pedig az 1400-as évekből származnak az első feljegyzések, amelyek még „sási hagyma" néven emlegetik. A tavaszi fáradtság leverésének hatásos fegyvere, valóságos vitaminbomba. Kevés növény tartalmaz ennyi ásványi anyagot, de sok benne az  A- és B-vitamin is. Értékes hatóanyagainak köszönhetően természetes antibiotikum, ám hatása tizenkétszer erősebb a fokhagymáénál. Legismertebb talán a vértisztító, baktérium- és vírusölő, vérnyomás- és koleszterincsökkentő tulajdonsága. Rendszeres fogyasztása számos szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. A friss, zöld levelek serkentik a veseműködést, gyomor- és bélbántalmak esetén pedig fertőtlenítő hatásúak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!