hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Huzavona Brüsszellel
Kell-e nekünk az IMF-hitel?

2012. 04. 05.
Kapóra jött eddig a kormánynak a kedvező nemzetközi gazdasági hangulat, amit többek között az Európai Központi Bank 1000 milliárd eurós bankerősítő programja is okozott, mert nincs rákényszerülve, hogy azonnal szerződést kössön az IMF-fel.  Ennek ellenére a magyar gazdasági élet prominensei közül egyre többen - nyilvánosan üzenve Orbán Viktornak is - az IMF-szerződés mihamarabbi megkötése mellett lobbiznak.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter újra Washingtonba utazik, hogy informális megbeszéléseket folytasson az IMF illetékeseivel, amit üzleti körökben egyértelműen pótcselekvésnek tartanak, hiszen az elmúlt hetekben világosan kiderült, hogy az új hitelkeretről Brüsszelben döntenek. Ráadásul elsősorban nem gazdasági feltételeknek kell a magyar kormánynak megfelelni, hanem a kötelezettségi eljárások mögött felsejlik egy politikai elvárásrendszer. Jelesül, Orbán Viktort az európai politikai elit politikájának a megváltoztatására akarja rábírni. A kormányzati kommunikációból - Giró-Szász András kormányszóvivő és Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szavaiból - az is kiderül, hogy létezhet egy le nem írt, informálisan közölt elvárás is, amit a kabinetnek teljesítenie kellene.

Az elmúlt hónapokban (de nyugodtan lehet éveket is írni) a kormány kereste a lehetőségét annak, hogy milyen pénzügyi centrumokból tudna alternatív forráshoz jutni, praktikusan állampapírt „árultak" kínai és arab befektetőknek, de úgy tűnik, hogy kudarcot vallottak. Legutóbb arról szóltak a hírek, hogy az Államadósság-kezelő Központ jelentős tételű devizakötvényt igyekszik piacra dobni, azaz a kedvező nemzetközi hangulatot kihasználva az IMF-EU-szerződés előtt forráshoz jutni. Mondhatni, függetlenné válni.

Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a Bloombergnek ezzel kapcsolatosan kifejtette: „Magyarország aláásná a hitelességét, ha még az IMF-hitelről szóló megállapodás megkötése előtt eurókötvényt bocsátana ki". Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója - szintén a Bloombergnek - fogalmazott úgy, hogy amennyiben Magyarország nem állapodik meg az IMF-fel a pénzügyi védőhálóról, a kormány újabb adók bevezetésére kényszerülhet, hogy egyensúlyba hozza az állami költségvetést. Az üzletember azt is kifejtette, hogy az IMF-megállapodás elérése érdekében üzleti körök nagyon nagy nyomást fejtenek ki Orbán Viktorra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!