hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bukás - Schmitt tévedései

2012. 04. 05.
Schmitt Pál szemmel láthatóan nem értette, mi zajlik körülötte. A sportvezetőből lett politikus az elmúlt évtizedekben számos ügyet megúszott, az élettapasztalata alapján joggal hihette, hogy most is elcsitul a vihar. Tévedett. Éppen az élettapasztalata miatti rutinszerű reakciói, az általa választott tanácsadók rossz javaslatai okozták a vesztét. Az évszázad politikai bukása lett az övé.

A Richard Nixon amerikai elnök bukásához vezető Watergate-ügy titkos újságírói informátorához hasonló szerepet játszhatott a legújabb kori magyar demokrácia történetében az a máig ismeretlen szerző, aki tavaly megkereste a hvg.hu szerkesztőségét azzal, hogy van egy sztorija. A szerző a tavaly februári német Guttenberg-botrány nyomán olvasta el Schmitt Pál doktoriját, s a szöveg furcsaságai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy érdemes az értekezésnél néhány évvel korábban született, hasonló témájú tanulmányok között körülnézni.

Gavra Gábor, a lap főszerkesztője a Heteknek elmondta, hogy az információk beérkezését követően az állítások ellenőrzésére koncentráltak.  Gavra elmondása szerint a plágiumgyanú igazolódása után nem foglalkoztak azokkal az összeesküvés-elméletekkel, amelyek egy hatalmi játszma, Orbán Viktornak a Sándor-palota elfoglalására irányuló terve részeként láttatták Schmitt plágiumbotrányát. Gavra a forrása védelmében nem volt hajlandó részleteket elárulni a szerző személyazonosságáról. A té­ma sajátosságából fakadóan lehetséges, hogy a régi Testnevelési Főiskola (TF) oktatói köréhez tartozik, hiszen elő tudta bányászni a bolgár sportvezető tanulmányának, a „törzsanyagnak" az eredetijét, ami egyedül a Lausanne-i Olimpiai Múzeum Könyvtárában lelhető fel.

Fideszes politikusok a Heteknek arról beszéltek, hogy köreikben az terjedt el, hogy a Schmitt-sztorit három- vagy négyszázezer forintért árulta el a TF egyik volt oktatója, aki annak idején segítőként vett részt a sportvezető doktorijának összehozásában. A Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottságának értékeléséből, pontosabban az ahhoz fűzött egyetlen különvéleményből az derült ki, hogy a dolgozaton belül jelentős stiláris eltérések vannak. Ebből az a következtetés is levonható, hogy volt külső segítsége Schmitt Pálnak. Tamás Gáspár Miklós filozófus egyébként egy a témáról írt elemzésében odáig ment, hogy Schmitt elnök dolgozatát alighanem „néger" írta (vágta össze fordításokból). Eszerint Schmitt „négere" dobta fel a leköszönő államfőt, méghozzá (és ez különösen fájdalmas lehet számára) pár száz ezer forintért. A hvg.hu főszerkesztője nem kívánta ezeket az állításokat kommentálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!