hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest erősségei
Hot Spots: a világ legvonzóbb városai

2012. 04. 12.
Budapest sajnos lemaradni látszik a régiós fővárosok között „élhetőségben", ma már Prága és Varsó is jobb helynek számít. A nemzetközi összehasonlításban New York, London és Szingapúr számít a legmenőbb városnak.

Napjaink meghatározó jelentőségű folyamata az urbanizáció. A Föld hétmilliárdot meghaladó népességének már több mint fele városi környezetben él, nagy részük abban a 400 nagyvárosban, amelyek lakossága meghaladja az egymillió főt. Az urbanizációs folyamat távolról sem ért véget: az ENSZ becslése szerint minden egyes nap további kétszázezer ember költözik városokba a jobb életkörülmények, munkalehetőség és a társadalmi érvényesülés reményében.

Nem meglepő, hogy a globális üzleti élet szereplői egyre inkább városokban, és nem országokban gondolkodnak döntéseik meghozatalánál, így a világ nagyvárosai között egyre erősebb verseny bontakozik ki a befektetések és a képzett munkaerő vonzása és megtartása érdekében.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) a Citicorp megbízásából készített, a közelmúltban Hot Spots címen közzétett tanulmánya szerint egy város versenyképességét távolról sem csak a méret és a gazdasági erő határozza meg. Legalább ennyire fontosak azok a nehezebben számszerűsíthető tényezők, amelyek élhetővé tesznek egy várost, mint például az oktatás színvonala, a kulturális élet, a fejlett tömegközlekedés vagy a jó levegő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!