hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbikban maximálisan elégedettek Vonával

2012. 04. 06.
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke venné át a párt irányítását az idén esedékes tisztújítást követően – informálta a Heteket a Jobbik belső életére rálátással bíró, névtelenséget kérő forrás. A Jobbik tisztújító kongresszusára az utóbbi években jellemzően nyáron került sor, ám informátorunk szerint idén ez másképp lesz: a párt irányítói őszre tolnák ki a dátumot, hogy legyen idő bizonyos belső feszültségek elrendezésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbikban komoly törésvonal húzódik a mérsékeltebb, „szakmai politizálást” támogatók és a további radikalizálódást szorgalmazó politikusok között. A radikális vonaltól is jobbra álló Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő – aki március 15-én két tucat neonáci társával benyomult a Bankcenter épületébe – korábban saját lapjában azt írta, „tűzzel-vassal irtani kell az úgynevezett szakpolitikusokat”, míg viszont Balczó Zoltán alelnök többször is megpróbálta elhatárolni a pártot a hozzájuk kötődő radikális vagy akár neonáci szervezetektől. A március 17-i Hősök terei gárdaavatás is az említett törésvonalra világított rá: miközben az eseményen jelen volt Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, Murányi Levente alelnök az atv.hu kérdésére szakadároknak nevezte a gárdistákat.
A Jobbik elkövetkezendő irányvonalát meghatározó kérdés eldöntése azért is fontos, mert a 2014-től 200 fősre csökkenő parlamentben várhatóan a Jobbik is lényegesen kevesebb képviselővel rendelkezik majd a jelenleginél, így egyáltalán nem mindegy, melyik stratégia hozhat több mandátumot. A párt radikális szárnyához sorolják Szegedi Csanád alelnököt is. Informátorunk szerint az ő elnökké választását, egyszersmind Vona lecserélését támogatja a Jobbikot ténylegesen irányító Szabó Gábor pártigazgató és Novák Előd alelnök is.
Szegedi elnökké választásának esélyeit ugyanakkor nagyban befolyásolják a Borsod megyei állapotok, mivel a Jobbik legfőbb bázisa éppen ez a régió. Borsodban viszont komoly feszültség van a párt megyei elnöke, egyben parlamenti képviselője, Endrésik Zsolt, illetve a szintén borsodi Szegedi Csanád és testvére, Márton által fémjelzett „Szegedi klán” között – mondta informátorunk.
A Szabó–Szegedi–Novák-féle csoport radikalizmusát igazolja az IMF budapesti székháza előtt rendezett, uniós zászlóégetéssel zárult tél végi Jobbik-tüntetés is, ahol Szegedi szónokolt, a sokak által a neonáci kuruc.info szerkesztőjeként számon tartott Novák volt a műsorvezető, és ő gyújtotta meg a zászlót is. Az eseményen Vona Gábor is beszédet mondott, ám informátorunk szerint ez nem cáfolja mérsékeltebb voltát, csupán arról van szó, hogy egy magát nemzeti radikális pártként definiáló, unióellenes alakulat elnöke nem teheti meg, hogy nem vesz részt egy ilyen eseményen. 
Értesülésünkkel, miszerint elindul a Jobbik elnöki posztjáért, megkerestük Szegedi Csanádot. Az alelnök azt mondta, „még nem aktuális a kérdés”. Újabb kérdésünkre, korrekt-e, ha azt írjuk, „nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt ”, Szegedi azt kérte, írjuk úgy, „nem aktuális a kérdés”. Arra a felvetésünkre, hogy miért járja intenzíven az országot, illetve ez már az elnöki kampánya része-e, Szegedi elmondta: mindig is országjáró típus volt. Szerettük volna megtudni, hogy mikor rendezik a Jobbik idei tisztújító kongresszusát, mire Szegedi azt felelte, elnökségi tagként sem tud erről semmit, keressük inkább Szabó Gábor pártigazgatót. 
„Nem mondja! Öntől hallom először! Kacsa” – felelte a Heteknek Szabó Gábor pártigazgató arra a felvetésre, miszerint Szegedi Csanád elindulna a Jobbik elnöki székéért.  Szabó azt mondta, Vona Gábor elnökségével a maga részéről maximálisan elégedett, és így van ezzel a párttagság túlnyomó része is, és biztos benne, hogy „régi harcostársai”, Szegedi és Novák is ezt az álláspontot képviselik.
Mint megtudtuk, a tisztújító kongresszusra valóban nem nyáron, hanem szeptember-október környékén kerül sor, ennek azonban az az oka, hogy akkor lesz a Jobbik Magyarországért Ifjúsági Mozgalom megalapításának tizedik évfordulója.
Szabó Gábor érdeklődésünkre azt is kifejtette: a Jobbikot állítólag megosztó, a radikálisok és a mérsékeltek között húzódó törésvonal valójában nem létezik, illetve a valós ellentéteket a sajtó egy része és bizonyos politikai elemzők próbálják felnagyítani.
A kérdés 2011-ben eldőlt a pártban: mind a parlamenti, mind az utcai politizálásra szükség van, a kettő ötvözete hozhatja a legjobb eredményt, magyarázta Szabó.
A pártigazgató cáfolta, hogy az utcai megmozdulásokon is szerepet vállaló Zagyva Gyula, a párt parlamenti képviselője és Toroczkai László, a párt önkormányzati képviselője önjáróvá vált. Felvetésünkre, miszerint Zagyva és Toroczkai részt vettek és vezetőkként léptek fel azon a március 15-i tüntetésen, melyen a magát nemzeti szocialistának nevező Tyirityán Zsolt volt a főszónok, Szabó azt mondta: nem tudnak olyan pártszabályt írni, mellyel megtilthatnák az ilyen szerepléseket, de a Jobbik hivatalosan nem áll kapcsolatban a Tyirityán vezette Betyársereggel. 
Fentebb már idézett, névtelenséget kérő forrásunk viszont állítja: a Jobbik „nyakkendősei” tartanak a fizikai atrocitásoktól sem idegenkedő ultraradikálisokat is magába foglaló Zagyva–Toroczkai-féle irányzattól. Azzal a sajtóban időről időre megjelenő információval kapcsolatban, miszerint szürke eminenciásként valójában Szabó irányítja a Jobbikot, a pártigazgató tömören azt mondta: „nettó baromság”.  Majd részletesebben kifejtve úgy fogalmazott: szervezettségét és nagyságát tekintve a Jobbik mára egy multinacionális vállalat üzemméretéhez vált hasonlíthatóvá, ebből fakadóan tévedés azt feltételezni, hogy egyetlen ember képes lenne irányítani. Bár legyezi a hiúságát, de nem igazak az ezzel kapcsolatos pletykák, mondta Szabó, ugyanakkor azt nem tagadta, hogy a pártban sokan adnak a véleményére.
A pártigazgatóval történt beszélgetést követően röviddel Szegedi Csanád jelentkezett munkatársunknál, és első nyilatkozatának pontosítását kérte arra hivatkozva, hogy „az előbb éppen egy megbeszélés végén” adott interjút, és lehet, hogy nem fogalmazott egyértelműen a Jobbik elnöki posztjával kapcsolatban. Szegedi a második beszélgetésen leszögezte: nem kíván indulni a párt elnökségéért, maximálisan elégedett Vona Gábor elnöki tevékenységével, és harcostársai is így gondolkodnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!