hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 11. 30. (XVI/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rakéták a tizenhatos alól

„Nem hiszem, hogy Teheránban adták ki a parancsot, hogy a Hamasz kezdjen rakétaháborút Izrael ellen” – állította a Hetek kérdésére David Mizrahin ezredes, izraeli katonai attasé, aki azonban megerősítette, hogy az övezetet az elmúlt években legaktívabban  Irán támogatta fegyverekkel és kiképzéssel. A megnövelt hatótávolságú és 250 kilogramm robbanótöltet célba juttatására alkalmas Fadzsr–5 rakéták 95 százalékát azonban már a Felhőoszlop hadművelet első légicsapás sorozatában megsemmisítették.

Se veled, se nélküled

Nem egy helyen gerjeszt nacionalista és függetlenségi moz­galmakat az unió és Angela Merkel által képviselt, egyre erősödő európai föderalista irány. A legnagyobb felbolydulás jelenleg Spanyolországon belül, Katalóniában van, de csendben szerve­ződnek a nacionalista mozgalmak Belgiumban és az egyébként is EU-szkeptikus Nagy-Britannián belül is. A Koszovóéhoz hasonló önállóságért azonban valószínűleg igen nagy árat kell majd fizetni, ugyanis a most természetesnek vett uniós tagságot és az ezzel járó biztonságot senki sem garantálná tovább a független új államoknak.

Frusztrált konzervatívok

Miközben az EU egyes tagállamainak vezetői a szorosabb együttműködés, a kevesebb szuverenitás – több központosítás felé mozdulnának, a bri­tek­nél egyre inkább erősödik az „euroszkeptikusok” hangja. Már meghaladja a válaszadók felét a kilépést támogatók aránya, és csak harmaduk maradna szívesen az unióban. A 2015-ben esedékes általános választásokon is kam­pánytéma lehet, hogy maradjanak-e a britek az Európai Unióban.

Egyiptomnak nem kell az új fáraó

Alighogy az arab tavasz okozta sebek hegesedni kezdtek, újabb lázadások törtek ki Egyiptomban, ezúttal a nemrég hivatalba lépett elnök, Mohamed Murszi ellen. Kairó utcái ismét  forradalmi képet öltöttek, tízezrek követelik a kormányfő túlburjánzott jogköreinek lemetszését.

Szavaznak a szavazásról?

Két héttel a pártelnöki választás után még mindig nem csillapodnak a kedélyek a francia jobboldalon belül. A párt gyakorlatilag középen hasadt ketté – a héten a korábbi alapító és elnök, Nicolas Sarkozy próbálta megakadályozni a teljes szakadást. Időközben François Fillon támogatói új frakciót alapítottak a francia nemzetgyűlésben.

Veszélyes választások elé néz Japán

Bár a japán kormányzópártnak és az ellenzéknek sikerült megegyeznie az alsóház feloszlatásának feltételeiről és a december 16-ára kiírt előrehozott választásokról, már most több ügyvédcsoport bejelentette, hogy be fogja perelni a kormányzatot a választások alkotmányellenessége miatt. Amennyi­ben viszont mégis születik érvényes eredmény decemberben, és – amint az nagyon valószínű – sikerül leváltani a kormányzó Japán Demokrata Pártot, az ország éles konfliktusokba keveredhet szomszédaival, Kínával és Dél-Koreával.

Kampány mindenhol

Dübörög a kampány a szomszédban – a romániai városokat teljesen újraszínezik a jelöltek magabiz­tos­ságot sugárzó fotói. Még két hét, és kiderül, ki nevet a végén.

Belföld

Listákat akar a Jobbik

Történészek, szakértők szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői parlamenti megnyilatkozása egyértelműen antiszemita beszédnek tekinthető. A honatya az Országházban hozta fel a gázai konfliktus kérdését, melynek kapcsán sérelmezte, hogy hazánk Izrael pártját fogja, és a palesztin áldozatokról nem emlékezik meg. Ezután úgy fogalmazott, hogy itt lenne az ideje annak, „hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” (sic!).

Ahmadinezsád magyar barátai

„Mi vagyunk Európa palesztinjai”, „Az iszlám a fény”, „Remek Hamasz és Hezbollah harcosokkal találkoztam”: a Vona Gábor Jobbik elnöktől, illetve Morvay Krisztina jobbikos EP-képviselőtől idézett mondatok csupán töredékei azoknak a megnyilvánulásoknak, melyek a Jobbik arab-, Irán- és iszlám­barátságát bizonyítják, miközben ugyanezek az emberek és ugyanez a párt keresztényként és a magyar érdekek védelmezőjeként is megpróbálja magát eladni a választók előtt. A Hetek megpróbálta kideríteni, milyen okok és milyen érdekek állhatnak a súlyos ellentmondás felvállalása mögött.

Budapest rejtett arca

A héten hallgatta meg a parlament szakbizottsága Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezetőt arról, miért találkozott többször is az alvilág egyik királyának tartott Portik Tamással. Portik nyár óta van előzetes letartóztatásban, és úgy tűnik, szinte minden a rendszerváltás óta történt, de eddig fel nem derített leszá­molásos üggyel megpróbálják összefüggésbe hozni. A Hetek informátorai közül többen azt mondták: a férfi érin­tettsége nem kétséges, az alvilág ugyanakkor nem egyetlen politikai oldalhoz talált kapcsolatot. Huszonkét év szervezett bűnözésének feltárásához kötetnyi terjedelem volna szükséges, ennek híján csak egy pillanatfelvétellel szolgálhatunk.

Bedőlt a titkos LMP-s terv

Róna Péter ismert közgazdász kivonul a magyar politikai életből, mert – ahogy fogalmaz – nem érti, hogy mi zajlik Magyarországon. A döntésében közre­játszottak az LMP-ben zajló folyamatok.

Jogszerű volt az iskolaátadás

A Kúria szerint jogszerű volt az ajkai önkor­­mány­zat döntése, amely arról szólt, hogy a helyi szakképző iskolát átadják a Hit Gyülekezetének. A legfőbb bírói testület kedden felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Tör­vényszék ennek ellentmondó jogerős ítéletét.

Hit és értékek

Ostrom Mekkában

A nyolcvan éve létrejött Szaúd-Arábia történetének fordulópontja és egyben egyik legkülönösebb eseménye a mekkai nagymecset 1979-es elfoglalása és ostroma volt. A tizenöt napon át zajló konfliktus máig tartó változásokat hozott a sivatagi királyságban, és megalapozta a radikális vahabita iszlám irányzat nemzetközi terjedését. Bár a mekkai túszejtés a 20. század egyik legnagyobb terror­támadása volt, a drámai eseményeket a szaúdi hatóságok igyekeztek eltitkolni. Csak az utóbbi években kerültek nyilvános­ságra az első részletes beszámolók az ostromról.

Klebelsberg-kurzus

Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatási miniszter a 20. század egyik legvitatottabb magyar kultúrpolitikusa. Napjainkban kormányzati körökben is megnőtt azoknak a száma, akik csak a feltétel nélküli magasztalás hangján tudnak szólni tevékenységéről. Klebelsberg pályájának legfőbb ellentmondása abban áll, hogy a vezetésével végrehajtott nagyarányú kultúra- és oktatásfejlesztés egyik legfőbb célja egy olyan vallásos-nemzeti gondolkodásmód, ideológia széleskörű, az egész társadalmat átható terjesztése volt, amely aztán meghatározó szerepet játszott abban, hogy a Horthy-rendszer irányítói Magyarországot addigi történelme egyik legnagyobb pusztulásába, 1944–45 tragédiájába vezették bele.

HÁTTÉR

Matolcsy mehet is, jöhet is

Eldőlt, hogy a kormánypártoknak egyre kínosabb Matolcsy Györgyöt úgy vezetik ki a rendszerből, hogy ő lesz Simor András utódja – állította egy kormánypárti forrásunk. Egy másik éppen az ellenkezőjét mondta, azzal a kitétellel, hogy a gazdasági miniszternek az a feladata, hogy a megszorítások az ő nevéhez kapcsolódjanak, de nem tudni, mi lesz vele a jövőben. Távozására akkor kerülhet sor, amikor a Fidesz vezérkara hangulat- és stílusváltást akar generálni a 2014-es választási kampányra ráfordulva. Mindkét forrásunk megerősítette, hogy a jegybanki devizatartalékkal komoly „gazdaságélénkítő” szándékai vannak a Fidesz vezetésének.

Fejkendő és gépfegyver

Nőknek tilos a belépés – szól a figyelmeztetés annak, aki nő létére az imahelyiség felé veszi az irányt az ukrajnai Alraida iszlám és kulturális központban. A küszöbnél férficipők sorakoznak, odabenn folyik az ima. Kicsit távolabb fejkendős nők csoportja várakozik illemtudóan. Mind ukrán.

Búcsúznak és elmennek

Idén megugrott a középiskolás korosztály körében a jövőjüket külföldön tervezők száma, amiben a hazai munkanélküliség és a felső­oktatás leépítése játssza a fő szerepet. Úgy tűnik, a tömeges menekülés oka nem a szívó, hanem a taszító hatás. Nem a külföldi tapasztalatszerzéssel van gond, hanem azzal, hogy nincs hová hazajönni.

Történelmi bűnök mérgei

Magyar-e vagy? – ezzel a címmel szervezett előadást kedd este az ELTE BTK-n az Inspiráció Műhely és a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület. A téma ihletője a Műcsarnokban nemrégiben megrendezett Mi a magyar? kiállítás és az azonos című könyv, amit (az 1939-es Szekfű Gyula-féle után) 2005-ben Szegedy-Maszák Mihály és Romsics Ignác szerkesztett, neves írókat, költőket, történészeket megkérdezve, hogy számukra mi a magyar.

Kibeszélni a felfoghatatlant

Szita Bence kegyetlen megkínzása, élve eltemetése és halála a mai napig hátborzongató, példátlanul szörnyű rémálom minden jóérzésű ember számára. Az iszonyatos indulatokat és óriási felháborodást kiváltó gyermekgyilkosság borzalmának közös feldolgozási kísérletére hívta össze a városlakókat Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kedd esti fórum keretében. Az Együd Árpád Kulturális Központ nagytermében mintegy 3-400 fő jelenlétében felszólalt Gyöngyi Sándor, a nevelőapa és Szita János, a kisfiú nagybátyja is.

Vízválasztó

Hétfő délután a parlamentben a Jobbik frakciójának egyik tagja, aki nem mellesleg a külügyi bizottság alelnöke, átlépett egy határvonalat. Ezúttal nem a szélsőjobb szokásos, mondhatni „szimplán” antiszemita kiszólásai egyikének lehettünk tanúi: Gyöngyösi Márton immár a magyarországi zsidóság listázását követelte. Számára a gázai konfliktus csupán ürügyként szolgált arra, hogy provokálja a külügyminisztert; az „Izrael okozta vérfürdő” hamis vádjától egyetlen mondattal jutott el odáig, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban helyet foglaló zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ország számára, következésképp ideje volna összeírni őket”.

KÁVÉSZÜNET

Divattá teszik az elfogadást

„Ha erős az identitásod, ha tisztában vagy a saját értékeiddel, akkor sokkal könnyebben tudsz szembenézni az elutasítással, azzal, hogy nem szeretnek, mint amikor nem birtokolsz már ilyen értékeket” – vallja Varga Erika, a tradicionális roma kultúrát népszerűsítő Romani Design vezetője.

Óra, amit a sarkvidék tisztasága ihletett

Ha Vitus Bering közel 280 évvel ezelőtt (1728-ban) nem fedezi fel a nevéről elkeresztelt, Ázsiát Alaszkától elválasztó szorost, akkor a térség meghódítása is a későbbi időkre tolódott volna. Ezesetben pedig a kalandvágyó üzletember, René Kerskoy sem biztos, hogy a térségben landolt volna ejtőernyőjével, hogy ihletet nyerjen egy új márka megalkotására. Ilyen esetben pedig talán a Bering órák után is hiába érdeklődne a tisztelt olvasó…

Töltődjön fel Sárváron!

Közel három évtized után Sárvár az első olyan település, mely képes volt megfelelni a gyógyhellyé nyilvánítás rendkívül szigorú feltételeinek. Az el­múlt évek nagyszabású fejlesztéseinek köszönhetően az egyik legkedveltebb és leglátogatottabb magyar város lett, ahol a család apraja-nagyja számára borítékolható az élményteli pihenés. Történelmi időutazás, séta a késő ősz színeiben pompázó parkokban és erdők­ben, miközben termálvizében világ­színvonalon gyógyulhatunk,sőt még élvezhetjük a rendkívül finom vasi ételeket is.

Sztárok mozgatták az Arénát

13 színpadon több mint 60 fitnesz- és aerobikedző, -oktató irányításával 52-féle óratípusban egyszerre több mint 4000 ember mozgott, tornázott az egészsé­géért múlt vasárnap a Papp László Arénában. Sokan voltak, akik tettek azért, hogy ne csak sportnemzetté, hanem sportoló nemzetté is váljunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!