hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes választások elé néz Japán

2012. 12. 06.
Bár a japán kormányzópártnak és az ellenzéknek sikerült megegyeznie az alsóház feloszlatásának feltételeiről és a december 16-ára kiírt előrehozott választásokról, már most több ügyvédcsoport bejelentette, hogy be fogja perelni a kormányzatot a választások alkotmányellenessége miatt. Amennyi­ben viszont mégis születik érvényes eredmény decemberben, és – amint az nagyon valószínű – sikerül leváltani a kormányzó Japán Demokrata Pártot, az ország éles konfliktusokba keveredhet szomszédaival, Kínával és Dél-Koreával.

Mi a közös az agilis, negyvenhárom éves oszakai polgármesterben és az egy év miniszterelnöki kudarc után önmagát kényszernyugdíjazó pártvezetőben? Mindketten a jelenleg hatalomban lévő Japán Demokrata Párt hatalmának megdöntésére törekszenek, és mindketten nacionalista alapon képzelik a japán megújulást, egyben szakítva az alkotmányos pacifizmussal is. Az is könnyen elképzelhető, hogy az egykori miniszterelnök, Shinzo Abe Liberális Demokrata Pártja, és a Hashimoto Tóru-féle Japán Restauráció Pártja szövetségre lép egymással a cél érdekében.

Shinzo Abe már maga mögött tudhatja saját politikai leszerepelését, ezért általános meghökkenést keltett, hogy szeptember 26-án az ellenzéki Liberális Demokrata Párt az egykori miniszterelnököt választotta meg pártelnöknek. Abe 2006 és 2007 között vezette a szigetországot, mígnem sorozatos politikai hibái és a stressz miatt fellépő betegsége miatt le kellett mondania a posztról. Egyetlen pozitív momentumként azt tartják számon miniszterelnökségéről, hogy nacionalista nézetei ellenére igyekezett normalizálni a kapcsolatokat Kínával és Dél-Koreával. Bár a hivatalos kampányidőszak csak de­cember 4-én kezdődik, Abe már most igyekszik a lehető legtöbb fórumon körvonalazni pártja elképzeléseit a jövőről.

Hashimoto Tóru politikai pályafutása ezzel szemben eddig sikertörténet. „Nehéz” háttérből indult, apja kisstílű gengszter volt, mégis sikerült saját erejéből bejutnia a legjobb felsőoktatási intézményekbe, és ügyvéddé válnia. Negyvenhárom évesen Japán második legjelentősebb városának, Oszakának a polgármestere, de az országos politikából is szeretné kivenni a részét. Szeptember elején bejelentette, hogy Japán Restauráció Pártja néven új politikai formációt alapít. A párt előzményének a hasonló név alatt futó politikai missziót tekinthetjük, amelynek célja, hogy olyan politikusokat neveljen ki, akik Hashimotóhoz hasonlóan képesek eredményesen meglovagolni a populista témákat és a nacionalista érzelmeket. Hashimoto polgármesterként a városi bürokrácia megnyirbálásával és a gyermekek iskoláztatását segítő támogatással vált népszerűvé. Voltak megosztóbb intézkedései is, mint például az, hogy az oszakai tanároknak elbocsátás terhe mellett kötelezővé tette, hogy az osztályteremben mindig kifogástalanul és büszkén állva énekeljék a himnuszt a gyerekekkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!