hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jogszerű volt az iskolaátadás

2012. 12. 06.
A Kúria szerint jogszerű volt az ajkai önkor­­mány­zat döntése, amely arról szólt, hogy a helyi szakképző iskolát átadják a Hit Gyülekezetének. A legfőbb bírói testület kedden felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Tör­vényszék ennek ellentmondó jogerős ítéletét.

Az ajkai képviselő-testület május végén hozott határozatot arról, hogy az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének adja, majd 12 nappal később a közoktatási intézmény költségvetési szervként való megszüntetéséről is határozott. A két határozatot azonban a Veszprém Megyei Kormányhivatal a bíróságon megtámadta, arra hivatkozva, hogy a másodikat a testület törvénysértő módon az előírt május 31-ei határidő után hozta meg, így az elkésett, míg az első határozat hiányos volt.

A Veszprémi Törvényszék jogerős végzésében lényegében a kormányhivatalnak adott igazat, ám az ajkai önkormányzat a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel. A Kúria keddi határozatában hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék jogerős ítéletét.

A rövid szóbeli indoklásban a bíró arra mutatott rá, hogy a közoktatási törvény szerint a fenntartói jog átadásával kapcsolatos döntéseket kellett május végéig meghoznia az önkormányzatnak, az egyéb átszervezésre vonatkozó döntések határideje pedig július utolsó munkanapja, így a képviselő-testület mindkét határozatot időben meghozta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valóban határozathozatali mulasztás történt volna az önkormányzat részéről, akkor a kormányhivatalnak azt – bíróságon keresztül – pótoltatnia kellett volna a helyi önkormányzatokról szóló törvény értelmében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!