hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Listákat akar a Jobbik

2012. 11. 29.
Történészek, szakértők szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői parlamenti megnyilatkozása egyértelműen antiszemita beszédnek tekinthető. A honatya az Országházban hozta fel a gázai konfliktus kérdését, melynek kapcsán sérelmezte, hogy hazánk Izrael pártját fogja, és a palesztin áldozatokról nem emlékezik meg. Ezután úgy fogalmazott, hogy itt lenne az ideje annak, „hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” (sic!).

A felszólalás ellen helyben semmilyen elutasító reakció nem érkezett, és a szintén jobbikos Balczó Zoltán alelnök engedte az ülés tovább folytatását. Juhász Attila politológus, a Political Capital intézet szélsőjobbkutatója azt nyilatkozta: a fenti megszólalás csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy a Jobbik egy antiszemita párt, amit egyébként kínos mentegetőzéseikkel csak még jobban megerősítenek. Ha megnézzük mondatának tételes tartalmát, kétség sem fér ahhoz, hogy a náci ideológiában gyökerezik Gyöngyösi megjegyzése. A szakértő szerint a képviselő interpellációja nem világos: akár az egész lakosságra nézve is érthette a listázás szükségességét, ami kísértetiesen emlékeztet a vészkorszak előtti eljárásokra.

Gyöngyösi a botrány láttán visszakozni próbált, és közleményében a következővel védekezett: „Félreérthetően fogalmaztam akkor, amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli–magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívtam fel a figyelmet”.

Ezzel azonban tovább tetézte az ámokfutását. Azt állította, hogy csupán a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak a nemzetbiztonsági kockázat felmérését, melyre Simon Peresz, izraeli államfő állítólagos magyar földvásárlási tervei kapcsán lenne szükséges. Majd hozzátette, hogy Magyarországnak „nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!