hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy mehet is, jöhet is

2012. 11. 29.
Eldőlt, hogy a kormánypártoknak egyre kínosabb Matolcsy Györgyöt úgy vezetik ki a rendszerből, hogy ő lesz Simor András utódja – állította egy kormánypárti forrásunk. Egy másik éppen az ellenkezőjét mondta, azzal a kitétellel, hogy a gazdasági miniszternek az a feladata, hogy a megszorítások az ő nevéhez kapcsolódjanak, de nem tudni, mi lesz vele a jövőben. Távozására akkor kerülhet sor, amikor a Fidesz vezérkara hangulat- és stílusváltást akar generálni a 2014-es választási kampányra ráfordulva. Mindkét forrásunk megerősítette, hogy a jegybanki devizatartalékkal komoly „gazdaságélénkítő” szándékai vannak a Fidesz vezetésének.

Az MNB jelenlegi vezetése a 2008-as forintválságból okulva az elmúlt években különös gondot fordított arra, hogy jelentős devizatartalékkal rendelkezzen az ország. 2008-ban ugyanis az MNB 16-17 milliárdos devizatartaléka „gyengének” bizonyult, ahhoz, hogy megvédje az országot a spekulánsoktól. Emiatt elérhető közelségbe került az államcsőd, amit a gyors IMF-segítséggel volt képes az ország elkerülni. A sokk hatására az MNB devizatartalék-állománya 2011-re a duplájára, 37,8 milliárd euróra nőtt, bár idén ez az állomány csökkent, de még így is 35-36 milliárd eurós ez a készlet.

Kormánypárti politikusok és a hozzájuk közel álló közgazdászok elejtett mondataiból úgy tűnik, hogy ebből az összegből „lecsípne” a kormány, hogy élénkítse a magyar gazdaságot. Talán ennek az is oka lehet, hogy a kormányzati ciklus elején Matolcsy György által beígért gazdasági növekedésből nem sok minden valósult meg, így nem áll a kormány rendelkezésére növekedésből fakadó – és ezáltal választásokkor „szétosztható” – többletbevétel. A magánnyugdíjpénztárak 3000 milliárd forintnyi „szabad” vagyonának államosításán túl csak az MNB-ben (ott is a tartalékokban) van olyan nagyobb összeg, amelyből megszorítások nélkül lehetne elvenni.    

Több érvet is lehet hallani kormánypárti körökben ezzel kapcsolatban, hogy miért nem lenne ördögtől való ötlet 5 milliárd eurót (mintegy 1500 milliárd forintot) „elvenni” az előbb emlegetett devizatartalékokból. Az egyik, hogy az Európai Központi Banki (EKB), illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő FED is öntött már a piacra likviditásösztönzés céljából eurót, illetve dollárt, így az MNB is követhetné a példájukat. (Bár az is igaz, hogy mindkét esetben a bankrendszer megmentése volt a cél, nem az állam, különösen nem egy választási kampány megsegítése). A másik érv pedig az, hogy közgazdászok között az az elfogadott „ökölszabály”, hogy a tartalék mértékének az egy éven belül lejáró devizaadósság mértékével kell arányban lennie, nagyjából azzal kell megegyeznie. Ez alapján elég lenne „csak” 32-33 milliárd eurót tartalékolnia az MNB-nek. Tehát e logika szerint akár 4-5 milliárd euró „szabad pénz” van a rendszerben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!