hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakéták a tizenhatos alól
Gázában a stadion is Hamasz-bázis volt

2012. 11. 29.
„Nem hiszem, hogy Teheránban adták ki a parancsot, hogy a Hamasz kezdjen rakétaháborút Izrael ellen” – állította a Hetek kérdésére David Mizrahin ezredes, izraeli katonai attasé, aki azonban megerősítette, hogy az övezetet az elmúlt években legaktívabban  Irán támogatta fegyverekkel és kiképzéssel. A megnövelt hatótávolságú és 250 kilogramm robbanótöltet célba juttatására alkalmas Fadzsr–5 rakéták 95 százalékát azonban már a Felhőoszlop hadművelet első légicsapás sorozatában megsemmisítették.

Az ezredes szerint Irán szeretné saját déli hídfőállásaként használni a Gázai övezetet, de ez csak részben valósult meg. A Hamasz ugyanis a szunnita Muzulmán Testvériség palesztin szárnyaként Egyiptomot és az öbölmenti arab országokat tekinti természetes szövetségesének. „Nem véletlen, hogy közvetlenül a mostani konfliktus előtt a katari emír járt Gázában, és 400 millió dolláros segélyt ajánlott fel az övezet fejlesztéséhez. A Felhőoszlop hadművelet alatt pedig az egyiptomi miniszterelnök és az Arab Liga több külügyminisztere is Gázába utazott” – mondja David Mizrahin. Az ezredes úgy véli, hogy a katonai akció figyelmeztetés volt Irán többi szövetségesének, a Hezbollahnak és Szíriának is, hogy ne próbáljanak újabb frontot nyitni Izrael ellen. „Izrael célja, hogy kiszorítsa az iráni befolyást a térségből, mert jelenleg ez a legveszélyesebb, a stabilitást fenyegető tényező a Közel-Keleten” – mondta az ezredes.

A katonai akció eddig látványos eredményt hozott: a tűzszünetet a Hamasz – néhány incidenst leszámítva – betartja, ami látványos fordulat a hadműveletet megelőző hetekhez képest, amikor napi 50-100 rakétát indítottak az övezetből izraeli célpontokra. Gázában megkezdődött a helyreállítás, és Izrael enyhítette a térség blokádját is, hogy a humanitárius szállítmányok eljussanak a palesztinokhoz. A tűzszüneti megállapodás szerint azonban Egyiptommal közösen szigorúan ellenőrzik a Sínai-félsziget alatt Gáza felé kiépített csempészalagút-hálózatot. Az utóbbi években már több méter átmérőjű és betonelemekkel megerősített járatok épültek a határvonal alatt, amelyeken teherautók is át tudnak hajtani. Ezeket most betemetik, hogy megakadályozzák a Hamasz újrafegyverkezését. Ezen az útvonalon jutottak be az iráni Fadzsr- rakéták alkatrészei, amelyeket Szudánban gyártottak, és a Sínai-félszigeten keresztül juttattak be Gázába. „A Sínai-félsziget nagyon veszélyes senkiföldjévé vált az utóbbi években. A helyzet Izrael számára nagyon kényes. A mostani hadművelet során megtörtént például, hogy a Gázai övezetből szállítottak át rakétákat a Sínaira, és onnan lőtték ki azokat Izrael felé. Ez nyilvánvalóan provokáció volt, mert az Egyiptommal fennálló békeszerződés értelmében Izrael nem terjeszthette ki a légicsapásokat a félszigetre. Az egyiptomi kormányzat nem gyakorol teljes ellenőrzést a térségben, ezért is volt szükséges intelligens, elektromos érzékelőkkel ellátott határkerítés kiépítése a gázai határon” – mondja az ezredes.

David Mizrahin szerint a Hamasz nagyot csalódott a konfliktus során. Mintegy 1000 rakétát lőttek ki, és ezek alapján százas nagyságrendű, de legalábbis több tucat izraeli halálos áldozatra számítottak. Ezzel szemben az Iron Dome (Vaskupola) védelmi rendszer a lakott területekre irányított lövedékek 90 százalékát a levegőben megsemmisítette. A rakétavédelmi ütegek egy-egy veszélyeztetett várost és környékét védték, de kiépítésük még nem teljes körű. Ezért fordulhatott elő, hogy voltak olyan települések, amelyek kívül estek a Vaskupola zónáján. A négy izraeli civil halálos áldozatból hárman Kirját Malachi településén vesztették életüket, amelyet a támadás időpontjában nem védett a Vaskupola rendszer. A katonai attasé utalt rá, hogy az izraeli rakétavédelmi stratégia több szintből áll. A nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéták ellen szolgáló rendszerek és a Vaskupola mellett új eszközöket is tesztelnek, ilyen például a David’s Sling (Dávid parittyája) elnevezésű rakétaelhárító hálózat, amit például az északról, a Hezbollah által felhalmozott rakéták jelentette fenyegetéssel szemben fejlesztettek ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!