hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízválasztó

2012. 12. 06.
Hétfő délután a parlamentben a Jobbik frakciójának egyik tagja, aki nem mellesleg a külügyi bizottság alelnöke, átlépett egy határvonalat. Ezúttal nem a szélsőjobb szokásos, mondhatni „szimplán” antiszemita kiszólásai egyikének lehettünk tanúi: Gyöngyösi Márton immár a magyarországi zsidóság listázását követelte. Számára a gázai konfliktus csupán ürügyként szolgált arra, hogy provokálja a külügyminisztert; az „Izrael okozta vérfürdő” hamis vádjától egyetlen mondattal jutott el odáig, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban helyet foglaló zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ország számára, következésképp ideje volna összeírni őket”.

Ez a felszólalás a parlament rendszerváltás utáni történetének példátlan gyalázata. Mindenekelőtt azért, mert nem szakította félbe senki. Gyöngyösi aligha véletlenül beszélt épp akkor, amikor a szintén jobbikos Balczó Zoltán elnökölte az ülést – az egybeesés garancia volt arra, hogy nem kell rendreutasítástól tartania. Holott nyilvánvaló, hogy ha valamikor, hát ebben az esetben indokolt volt a legszigorúbb szankció: a házelnöknek ki kellett volna vezettetnie a képviselőt. Vajon maga Kövér László vagy a többi alelnök élt volna ezzel a jogával? A Jobbik iránt eddig tanúsított elnéző magatartásuk alapján ez legalábbis kétséges – mindenesetre láttuk, hogy Balczó egyedül az időkeret betartására szólította fel párttársát.

A kormány képviseletében válaszoló külügyi államtitkár, Németh Zsolt pedig szégyenletesen mellébeszélt. Erőtlen, hárító reakciója így hangzott: „Ennek a kutatásnak nem tudok a támogatója lenni, úgy gondolom, hogy az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, az nem nagyon kapcsolódik ahhoz, hogy milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten.” Vagyis a szélsőjobb felszólítását a zsidók számbavételére nem elfogadhatatlannak, csupán szükségtelennek tartja; de csak azért, mert egy ilyen „kutatást” a gázai események nem indokolnak.

És vajon miért hallgattak a parlamentben az ellenzék demokratikus pártjainak képviselői?  Ott ültek a padsorokban, saját fülükkel hallottak mindent, és némák maradtak. Mi tartotta vissza őket a felháborodás azonnali kifejezésétől? És miért nem fordultak rögtön a sajtóhoz, miért nem ítélték el a történteket? Bármily érthetetlen és megdöbbentő, a hétfői ülésnap úgy ért véget a parlamentben, hogy a Jobbik uszítása visszhangtalan maradt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!