hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ostrom Mekkában
A nyolcvanéves Szaúd-Arábia története (5. rész)

2012. 11. 29.
A nyolcvan éve létrejött Szaúd-Arábia történetének fordulópontja és egyben egyik legkülönösebb eseménye a mekkai nagymecset 1979-es elfoglalása és ostroma volt. A tizenöt napon át zajló konfliktus máig tartó változásokat hozott a sivatagi királyságban, és megalapozta a radikális vahabita iszlám irányzat nemzetközi terjedését. Bár a mekkai túszejtés a 20. század egyik legnagyobb terror­támadása volt, a drámai eseményeket a szaúdi hatóságok igyekeztek eltitkolni. Csak az utóbbi években kerültek nyilvános­ságra az első részletes beszámolók az ostromról.

Az államalapító Ibn Szaúd király 1953-ban meghalt, de az általa alapított dinasztia első generációja a mai napig szilárdan tartja hatalmát: a 2005 óta hatalmon lévő jelenlegi uralkodó, Abdullah, ugyanúgy Ibn Szaúd fia (a tizedik), mint valamennyi elődje, al-Szaúd (1953–64, a második) Fejszál (1964–75, a harmadik), Kha­lid (1975–82, az ötödik), Fahd (1982–2005, a nyolcadik). Sőt, még az aktuális trónörökös, Szalman al-Szaúd is az államalapító fia, sorrendben a huszonötödik. Bár Ibn Szaúd gondoskodott a hosszan tartó utódlásról – 22 feleségétől legalább 37 fiút nemzett – az idő múlásával és a természetes elöregedéssel egyre többen esnek ki az örökösök sorából. A legfiatalabb potenciális trónörökös, Ahmed is betöltötte idén a hetvenedik életévét, ezért néhány éve a lehetséges utódok körét kibővítették a második generációra is, így már 150-nél is többen vannak a szaúdi trón potenciális várományosai.

A dinasztikus kormányzás azonban csak korlátozott stabilitást hozott a királyság számára. Hiába nőttek folyamatosan a kőolajbevételek – különösen az 1973-as olajválság után –, a szaúdi társadalom egy része növekvő felháborodással fogadta az iparosodással együtt járó nyugati jelenlétet. 1965-ben erőszakos tüntetések kezdődtek, amikor az országban – amerikai segédlettel – elindították az első televíziós csatornát. A biztonsági erők leverték a demonstrációkat, és a megtorlásban életét vesztette Fejszál király unokaöccse, a szélsőséges vahabita Khaled ibn Muszaid. Mint arról sorozatunk első részében írtunk, a radikális vahabita irányzat egyidős a Szaúd-dinasztiával. Az iszlám teljes megtisztítását tűzték ki célul, minden olyan idegen befolyástól, amely a hódítás évszázadai alatt a más vallásokkal és kultúrákkal való érintkezés folyamán érték a muszlimokat. Amikor az államalapítás során nyugati támogatással a Szaúd-ház került uralomra, leverték a vahabita ellenállást. Az irányzat hívei évtizedekre ellenzékbe vonultak, de céljaikat nem adták fel.

1975-ben merényletet követtek el Fejszál király ellen. Az uralkodót a palotájában érte halálos lövés, a merénylő pedig unokaöccse, Fejszál ibn Muszaid herceg volt, aki tettével bátyja tíz évvel korábbi kivégzését bosszulta meg. A családi viszály egyben a vahabita mozgalom újbóli megerősödését jelezte.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!