hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Budapest rejtett arca
Politikai slágertéma lett a Portik-ügy

2012. 11. 29.
A héten hallgatta meg a parlament szakbizottsága Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezetőt arról, miért találkozott többször is az alvilág egyik királyának tartott Portik Tamással. Portik nyár óta van előzetes letartóztatásban, és úgy tűnik, szinte minden a rendszerváltás óta történt, de eddig fel nem derített leszá­molásos üggyel megpróbálják összefüggésbe hozni. A Hetek informátorai közül többen azt mondták: a férfi érin­tettsége nem kétséges, az alvilág ugyanakkor nem egyetlen politikai oldalhoz talált kapcsolatot. Huszonkét év szervezett bűnözésének feltárásához kötetnyi terjedelem volna szükséges, ennek híján csak egy pillanatfelvétellel szolgálhatunk.

A kilencvenes években kezdődött olajbűnözés – adó- és vámcsalás, illetve hamisítás révén – állítólag 1500 milliárdos kárt okozott a költségvetésnek. A tét és a haszon nagyságát jelzik azok a leszámolások, melyek során fényes nappal a nyílt utcán gyilkolták egymást a rivális alvilági csoportok. A bűnözők azonban sok szálon kapcsolódtak a politikához és a bűnüldöző szervekhez, így a leszámolások többségéről a mai napig nem derült ki az igazság, és a bűnözők többsége is megúszta a felelősségre vonást. Portik Tamás letartóztatása óta mozdulni látszik a múlt állóvize, de vannak, akik megint a szelektív igazságszolgáltatás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Portik Tamást Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolása mellett az 1998-as – négy halálos áldozatot követelő – Aranykéz utcai robbantással, Seres Zoltán és olasz üzlettársa 1999-es meggyilkolásával gyanúsítják mint felbujtót. Emellett sajtóhírek szerint a Fenyő-gyilkossággal is összefüggésbe hozták, valamint a 2002 januárjában eltűnt Radics Attila és élettársa, illetve nyolc- és hároméves gyermekük eltűnése is az ő számlájára kerülhet.

Az ügy egyik újabb fordulata, hogy nyilvánosságra került: Portik Tamás 2007–2008 során több alkalommal találkozott Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjével. A találkozó tényét egyetlen forrásunk sem cáfolta, annak tartalmát azonban államtitoknak minősítették. Mindenesetre már ez az információ is felveti annak gyanúját, hogy a szervezett alvilágnak a politikával és a nemzetbiztonsági szolgálatokkal ápolt kapcsolatairól szóló feltételezéseknek lehet valóságalapjuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!