hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Se veled, se nélküled
Erősödő szeparatista mozgalmak az Európai Unióban

2012. 12. 06.
Nem egy helyen gerjeszt nacionalista és függetlenségi moz­galmakat az unió és Angela Merkel által képviselt, egyre erősödő európai föderalista irány. A legnagyobb felbolydulás jelenleg Spanyolországon belül, Katalóniában van, de csendben szerve­ződnek a nacionalista mozgalmak Belgiumban és az egyébként is EU-szkeptikus Nagy-Britannián belül is. A Koszovóéhoz hasonló önállóságért azonban valószínűleg igen nagy árat kell majd fizetni, ugyanis a most természetesnek vett uniós tagságot és az ezzel járó biztonságot senki sem garantálná tovább a független új államoknak.

Jelentősen megnőtt a 2001-ben alakult nacionalista Új Flamand Szövetség támogatottsága a legutóbbi belga önkormányzati választások eredményei alapján. A párt egyik fő célja, hogy elérje Flandria kiválását Belgiumból.

A kérdés igencsak megosztja Belgium lakosságát, hiszen nemcsak hogy több nemzetiség által lakott területről van szó, de a többség nem is a holland, hanem a francia és az angol nyelvet használja. Az Új Flamand Szövetség ennek a tendenciának törvénnyel vetne véget: minden lakos számára kötelezővé tennék a holland nyelv használatát az ügyintézés során.

A pártot és támogatóit nem annyira a féktelen nacionalizmus, mint inkább gazdasági indítékok vezetik: úgy érzik, hogy az utóbbi években jelentősen fellendült flamand gazdaság tartja el a szegényebb Vallóniát. Bart De Wever, az Új Flamand Szövetség elnöke többször is utalt rá, hogy nem akarnak „fejőstehenek” lenni. De Wever a hagyományosan szocialista Antwerpenben elnyerte a polgármesteri címet, súlyos vereséget mérve a munkahelyteremtéssel, a bevándorlók védelmével és a közbiztonság javításával kampányoló szocialistákra. A párt a következő évi költségvetés tárgyalásánál nehéz helyzetbe hozhatja a kormányt: már most előterjesztették javaslatukat Belgium lazább konföderációvá alakításáról.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!