hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 01. 25. (XVII/4) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Szentesített kasztrendszer?

Megszületett az első megállapodás Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a HÖOK között, aminek az egyetlen konkrét pozitívuma, hogy a diszkriminált 16 szakon idén mégiscsak lesznek állami férőhelyek. Egyidejűleg a Hallgatói Hálózat (HaHa) újbóli utcai  tüntetéseket helyezett kilátásba februárban, mivel szerintük az Országos Felsőoktatási Fórum alapkövetelései nem teljesültek. Egyelőre megosztottságról nincs szó, a hallgatói szervezetek kivárnak.

Don-kanyar: a németek áldozatnak szánták a magyarokat?

Hősök egy kikerülhetetlen háborúban vagy egy kalandor és dilettáns politika áldozatai? A doni katasztrófa 70. évfordulójára felerősödtek az eseményeket értékelő ellentétek. 

Orbán dühbe gurult

A miniszterelnök-pártelnök korábban zárt körben többször is arra kérte a fideszes politikusokat, hogy tartsák fontosnak a visszafogott megjelenést, ha tehetik, akkor Skodát, vagy mást, ne egy luxusmárka terméket használjanak szolgálati gépjárműnek. Egyébként Orbán Viktor egy Volks-wagen kisbusszal szokott közlekedni, de az intenciónak – és az erre épülő közbeszerzéseknek – köszönhetően a miniszterek és államtitkárok többsége a cseh gépjárműgyártó típusait részesíti előnyben.

Lesz-e testvérháború az LMP-ben?

Pattanásig feszült a helyzet az LMP-ben: a párt egyik szárnya együttműködést szeretne a többi demokratikus párttal, azonban ha nem kapnak erre felhatalmazást a hétvégi kongresszuson, akár ott is hagyhatják az LMP-t. Schiffer András frakcióvezető ezzel kap­csolatban a Heteknek azt mondta, hallotta ezeket a véleményeket, de nem szereti az ultimátumokat. Forrásaink szerint egyébként továbbra is ő áll nyerésre. Úgy tudjuk, ha pártszakadás lesz, akkor legtöbben az Együtt 2014-hez igazolhatnak át.

Tüntetők várták a listázós képviselőt

„Nagy híve vagyok a sakknak, és azt vallom, hogy néha szükség van, mondjuk a bástya visszavonására, és a sorok újrarendezésére ahhoz, hogy stratégiailag egy újabb csapást lehessen mérni az ellenfélre” – ezekkel a szavakkal indokolta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő Székesfehérváron, hogy miért kért bocsánatot a parlamentben zsidó állampolgárok listázására tett botrányos javaslata után.

Csepegtetés - Itt az új megfigyelési ügy?

Nem titkosszolgálati akcióról lehetett szó a Laborc–Portik-találkozók esetében, hanem személyes indíttatású pártfeladatról – így értelmezte a második Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetője és az éjszakai élet befolyásos alakja közti megbeszéléseket Földi László egykori hírszerző tiszt. Lapunknak nyilatkozott a nemzetbiztonsági bizottság egyik ellenzéki tagja is, aki szerint a Heti Válasz információi, miszerint Portik azt a megbízást kapta, hogy gyűjtsön terhelő információkat fideszes vezetőkről, olyannyira közel áll a valósághoz, hogy felmerül az államtitoksértés gyanúja.

Hit és értékek

Mit köszönhet Róma Mohamednek?

Nem sokkal a népvándorlás hullámai után, a 7. században újabb, „emberekből álló cunami” lepte el a Földközi-tenger medencéjét – állítja Howard-Johnson brit történész. Nagy Sándor hódításait leszámítva nem volt korábban példa arra, hogy néhány évtized leforgása alatt ilyen döntő fordulat történjen az akkor ismert világ uralmi viszonyaiban. Az arab-iszlám hódítók minden előzmény nélkül bukkantak fel az Arábiai-félsziget mélyéről, és seregeik egyszerre indultak meg nyugat és kelet felé.

Amerikai fiatalok milliói szakadnak el a kereszténységtől

Drámai könyvet írt a keresztény fiatalok világáról David Kinnaman, a George Barna Group nevű kutatóintézet igazgatója. A könyv az intézet többéves, keresztény fiatalok körében végzett felméréseit összegzi abból a szempontból, hogy a főiskolás-egyetemista korosztály mintegy hatvan százaléka hagyja ott a gyülekezetét és a hitét. A fiatalok hittől való elfordulása miatt útelágazáshoz értek a keresz-tény egyházak, amelyeknek – Kinnaman szerint – végre az igazi evangéliumot kellene megismertetniük a fiatalokkal a „kulturális evangélium” helyett.

HÁTTÉR

Egy tartótiszt vallomása

A Fideszről jelentő belsőkörös aktivista, a társai elárulására nem hajlandó punk zenész, ész nélkül zajló iratmegsemmisítések, munkásőrök és párttagok, ügynökök és KGB-összekötők. A Hetek számtalan cikket közölt a kommunista állambiztonsági szolgálattal kapcsolatban, ám ez a mostani az első alkalom, amikor a gépezet ilyen magas rangú hivatásos résztvevője szólal meg. Az illető egykor a hírhedt III/III-as alosztály operatív tisztje volt, ma már polgári foglalkozást űz. Az interjú elkészítéséhez egyetlen feltételt szabott: inkognitója megőrzését.

A szívnek nincs színe

Elég lett volna egy jó szó vagy egy kis sikerélmény, hogy megfelelően tudja kezelni a környezete reakcióit, de aztán úgy döntött, hogy ha ennyire akarják, meg tudja mutatni, mi a különbség egy cigány és egy magyar között. Családja jelentette az első nagy próbát a rendszerváltás utáni rendőrségnek, nevüket azonban néhány éve már nem csak az alvilággal összefüggésben hallani. Száva László először a Heteknek meséli el pálfordulása történetét.

Az ajtók záródnak

Hirdetésdömpingje van a most februártól induló, felsőfokú szakképzést hirdető tanfolyamoknak, hiszen szeptembertől csak felsőoktatási intézmények hirdethetnek meg hasonlókat. Ezentúl meghatározott felvételi követelmények esetén és többnyire csak fizetősen lehet megszerezni egy felsőfokú OKJ-s végzettséget, mivel megszűnt az első szakképzettség megszerzésének ingyenessége.

A külföld a menő

Nem volt egymást taposó tömeg az idei Educatio oktatási szakkiállításon, de viszonylag nagy számban, egyidejűleg kétszázas nagyságrendben látogattak oda szülők és fiatalok, legtöbben az érettségiző korosztályból. Az érdeklődés mértéke a standoktól, azaz intézményektől is függött, de az is szembetűnő volt, hogy a külföldi egyetemek képviselői segítőkészebbek voltak a vendégekkel, mint a hazai egyetemek munkatársai. „Az idelátogatók jóval nagyobb arányban érdeklődtek az alap-, illetve mesterképzések iránt, mint a felsőfokú szakképzések iránt. Különösen sok kérdés volt a pontszámítással, ponthatárokkal kapcsolatban” – tudtuk meg a Felvi standjánál. A Semmelweis Egyetem egyik képviselője szerint viszonylag nagy érdeklődés volt a standjuknál, de tavalyhoz képest kevesebben voltak, amiben közrejátszhat a kormány felsőoktatás-politikájának kiszámíthatatlansága is. Kérdésünkre hozzátette: érdemes fogorvosnak tanulni, mert az elhelyezkedésre az átlagosnál nagyobb esély van. Meglepő módon a Budapesti Kommunikációs Főiskola standján a tavalyinál nagyobb érdeklődést tapasztaltak. A BKF a megszűnő állami finanszírozás kompenzálására tanulmányi ösztöndíjrendszert hozott létre leendő hallgatói számára. A Szegedi Tudományegyetem pultjánál az elosztogatott szóróanyagok mennyisége mutatta az igény mértékét. Esetükben a többség bizonytalan volt a jövőjét illetően, ezért külön részt alakítottak ki a standon belül, ahol tanácsadás folyt, teszteket töltettek ki – tudtuk meg a hostesstől.

Láthatatlan háború Kókától Matolcsyig

Az elektronikus útdíj tender váratlan bukása iskolapéldája annak, hogy miként képes a politika elrontani egy pofonegyszerű műszaki paraméterekre épülő projektet. Hónapokig Fellegi Tamás (volt) fejlesztési miniszter és Matolcsy György gazdasági miniszter vetélkedése bénította a programot, majd irracionális politikai igények tették – legalábbis a jelen állás szerint – kivitelezhetet­lenné az úthasználattal arányos útdíjrendszer időbeli megvalósítását. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer tervezett indulási időpontja 2013. július 1. Volt.

Kivándorlási hullám

Az elmúlt években drámaian megnövekedett a külföldön munkát vállaló magyarok száma. Németországban egy év alatt negyven százalékkal több honfitársunk talált munkát, de Angliában és Ausztriában is meredeken emelkedik a magyar vendégmunkások száma.

Duális erőtér

Hogyan lehetséges, hogy egy komoly kormányzat január végéig sem képes megjelölni, ki tölti majd be alig több mint egy hónap múlva a jegybank elnöki posztját? Miután minálunk most így áll a dolog, tudomásul kell vennünk, hogy Magyarországot bizony komolytalanul kormányozzák. Holott akár már hetekkel ezelőtt nyilvánosságra kellett volna hozni a Nemzeti Bank új irányítójának nevét – mindenekelőtt azért, hogy vége legyen a forint árfolyamára nem éppen kedvező hatású bizonytalanságnak.

A muszlimok sem kérnek a terrorista államból Maliban

A helyi lakosok szerint a rettegés földjévé vált Mali radikális iszlamisták által uralt északi területe, ahol végtagcsonkítások, állandó félelem és menekültek tömegei jelzik, hogy milyen lenne a terroristák által megálmodott új világ. A francia intervenciótól a muszlimok és a keresztények egyaránt sokat várnak az afrikai országban, hiszen a saría bevezetésével véget érne a békés együttélés korszaka. Ugyanakkor Európának is jelentős érdeke fűződik az iszlamisták visszaszorításához – nemcsak a terrorizmus, az illegális migráció és a csempészet elleni harc miatt, hanem annak érdekében is, hogy a térség erőforrásai ne kerüljenek rossz kezekbe.

KÁVÉSZÜNET

Kétharmad tüdővel Spártába

Tomán Edina ultrafutó tüdejének egyharmada hiányzik. A nemzetközi ultramaraton világranglistán így is az első 15-ben szerepel korcsoportjában. Egyesek szerint fanatikus, mások a kitartás és az emberfeletti teljesítmény ikonjaként tekintenek rá. Történetét a hamarosan bemutatásra kerülő Fél lélegzet című dokumentumfilm dolgozza fel.

Slamesnek áll a világ

Csütörtök, este hat. Egy belvárosi romkocsmába slam-estre érkezem. Alig lézeng egy-két fiatal, meglepődöm, hiszen úgy értesültem, a slam tömegeket érdekel. Tájékoztatnak: „Hattól csak a nevezés indul” – hazaugrom, majd kilencre visszaérkezem. Heringekként préselődünk a fülledt százhúsz négyzetméteren.

Geszti Péter: Költőtroll (részlet)

Aha! Hmm. / Yo, yo! / Jön a sok bunkó troll. / Üzengetünk, üzengetünk?

Turbometal Motorblog

A magyar mozgóképes autókultúra elkötelezett banditái. Két filmforgatás között pedig online gépjárműturkászok és posztolók... Küldetés a magyar autósfilmek javára!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!