hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán dühbe gurult
Retteghetnek a fideszes polgármesterek

2013. 02. 01.
A miniszterelnök-pártelnök korábban zárt körben többször is arra kérte a fideszes politikusokat, hogy tartsák fontosnak a visszafogott megjelenést, ha tehetik, akkor Skodát, vagy mást, ne egy luxusmárka terméket használjanak szolgálati gépjárműnek. Egyébként Orbán Viktor egy Volks-wagen kisbusszal szokott közlekedni, de az intenciónak – és az erre épülő közbeszerzéseknek – köszönhetően a miniszterek és államtitkárok többsége a cseh gépjárműgyártó típusait részesíti előnyben.

Ráadásul a lehető legtöbb miniszteri gépjárműről lekerültek a kék villogók. Így „villogómentes” Skodával jár Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán humánügyekért felelős miniszter, de Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, a Fidesz alelnöke is.
Mindez azért lényeges, mert érthetővé teszi, hogy forrásaink szerint Orbán Viktor – állítólag – miért lett nagyon dühös azokra a fideszes polgármesterekre, akik az év végén jelentős prémiumokat osztottak ki munkatársaiknak, ezzel lehetőséget teremtve önmaguk jutalmazására is. Ráadásul a bulvármédia – különösen a legnagyobb példányszámban eladott magyar napilap, a Blikk – mindebből látványos sorozatot tudott készíteni. Harminckét fideszes polgármestert és alpolgármestert találtak a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen ötvenmillió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is.  A „pénz­-eső” akkor történt, amikor több önkormányzat nyakig ül az adósságban, éppen a napokban tárgyalt velük a kormány az adósságátvállalás részleteiről. A téma a legnézettebb híradókban is vezető téma lett, így a politika iránt közömbös tömegekhez is elért a költekezés híre.     
„Ha az ország GDP-je zsugorodik, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben az európai válság következtében nem volt gazdasági növekedés Magyarországon” – mondta szerdán a vásárosnaményi kormány­-ülést követően Orbán Viktor, aki szerint nem indokolt, hogy polgármesterek pluszpénzt vegyenek föl. Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, „mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket” – mondta a kormányfő.
Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt vezetése arra kéri polgármestereit, hogy amennyiben jutalmakat vettek fel, azt vagy fizessék vissza, vagy fordítsák jótékony célokra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!