hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ajtók záródnak
Átvarrja a kormány a felsőfokú szakképzést

2013. 01. 31.
Hirdetésdömpingje van a most februártól induló, felsőfokú szakképzést hirdető tanfolyamoknak, hiszen szeptembertől csak felsőoktatási intézmények hirdethetnek meg hasonlókat. Ezentúl meghatározott felvételi követelmények esetén és többnyire csak fizetősen lehet megszerezni egy felsőfokú OKJ-s végzettséget, mivel megszűnt az első szakképzettség megszerzésének ingyenessége.

Az érettségi után megszerezhető „felsőfokú” szakképzések rendszere 2013 szeptemberétől átalakul: „felsőoktatási” szakképzés néven teljesen beépül a felsőoktatás rendszerébe, s az egyetemi alapképzés alatti szintnek fog megfelelni. Ezentúl kizárólag egyetemek és főiskolák indíthatnak felsőfokú szakképzést, míg eddig ezt középiskolák, felnőttképzési intézmények vagy cégek is megtehették, amennyiben szerződéses viszonyban álltak valamely felsőoktatási intézménnyel.

A 2011. végén elfogadott szakképzési törvény értelmében a felsőoktatási intézmények is csak akkor indíthatnak felsőoktatási szakképzést, ha azonos szakon alapképzést vagy osztatlan képzést is folytatnak, ahova – a kreditek 75 százalékos beszámításával – továbbléphet a hallgató. Kétirányúvá tennék az átjárhatóságot, így az alapképzést végző diá­-koknak is lehetőségük nyílna arra, hogy kreditbeszámítással megszerezzék ezt a képzettségi fokozatot, és akár munkába álljanak.

„Csatlakozva a fejlett országok gyakorlatához, a felsőoktatás rendszerébe illesztik ezt a rövid ciklusú, gyakorlatorientált és magas szintű elméleti tudást is nyújtó oktatási formát. A kétéves képzés része lesz a kötelező féléves gyakorlat, amit cégeknél kell elvégezni, melyekkel a felsőoktatási intézmények kötnek megállapodást” – nyilatkozta ősszel Hoffmann Rózsa, kiemelve, hogy a képzés színvonalát a Magyar Akkreditációs Bizottság felügyelete biztosítja. Korábban szerinte semmiféle követelményrendszer nem létezett, ezért fordulhatott elő, hogy szakközépiskolák, cégek, alapítványok „számolatlanul” indítottak ilyen kurzusokat. Az EMMI adatai szerint az Európai Unióban a felsőoktatásban tanulók 14 százaléka vesz részt ilyen rövid képzésekben, míg Magyarországon ez az arány 6-8 százalék közötti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!