hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A külföld a menő

2013. 01. 31.
Nem volt egymást taposó tömeg az idei Educatio oktatási szakkiállításon, de viszonylag nagy számban, egyidejűleg kétszázas nagyságrendben látogattak oda szülők és fiatalok, legtöbben az érettségiző korosztályból. Az érdeklődés mértéke a standoktól, azaz intézményektől is függött, de az is szembetűnő volt, hogy a külföldi egyetemek képviselői segítőkészebbek voltak a vendégekkel, mint a hazai egyetemek munkatársai. „Az idelátogatók jóval nagyobb arányban érdeklődtek az alap-, illetve mesterképzések iránt, mint a felsőfokú szakképzések iránt. Különösen sok kérdés volt a pontszámítással, ponthatárokkal kapcsolatban” – tudtuk meg a Felvi standjánál. A Semmelweis Egyetem egyik képviselője szerint viszonylag nagy érdeklődés volt a standjuknál, de tavalyhoz képest kevesebben voltak, amiben közrejátszhat a kormány felsőoktatás-politikájának kiszámíthatatlansága is. Kérdésünkre hozzátette: érdemes fogorvosnak tanulni, mert az elhelyezkedésre az átlagosnál nagyobb esély van. Meglepő módon a Budapesti Kommunikációs Főiskola standján a tavalyinál nagyobb érdeklődést tapasztaltak. A BKF a megszűnő állami finanszírozás kompenzálására tanulmányi ösztöndíjrendszert hozott létre leendő hallgatói számára. A Szegedi Tudományegyetem pultjánál az elosztogatott szóróanyagok mennyisége mutatta az igény mértékét. Esetükben a többség bizonytalan volt a jövőjét illetően, ezért külön részt alakítottak ki a standon belül, ahol tanácsadás folyt, teszteket töltettek ki – tudtuk meg a hostesstől.

„Egyre több a tudatos érdeklődő, vannak elképzeléseik. Verseny van a külföldi és itthoni oktatás között, az emberek jóval nyitottabbak a külföldi képzésekre, mint a korábbi években. Ez néha bajt is okoz a nagy tájékozatlanság miatt, mert a diák felmegy az aktuális külföldi iskola website-jára, és látja, hogy itthonról nézve milyen jók a feltételek, de nem ismeri az ottani viszonyokat. Így akár egy jó tanuló is kerülhet egy minőségileg alacsonyabb rangú helyre” – mondta el egy angliai egyetemeket képviselő cég egyik tanácsadója, aki szerint jelentősen megnőtt a külföldi iskolák felé irányuló érdeklődés az utóbbi időkben, ami elsősorban a kormányzati intézkedések következménye. Angliában a tanulás költségei átlag 15 százalékkal magasabbak, mint itthon, de a diákmunka-lehetőségek révén például a lakhatási költségek biztonsággal fedezhetők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!