hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szívnek nincs színe
– mondja Száva László, aki bebizonyította, hogy van kiút a bűnözésből

2013. 01. 24.
Elég lett volna egy jó szó vagy egy kis sikerélmény, hogy megfelelően tudja kezelni a környezete reakcióit, de aztán úgy döntött, hogy ha ennyire akarják, meg tudja mutatni, mi a különbség egy cigány és egy magyar között. Családja jelentette az első nagy próbát a rendszerváltás utáni rendőrségnek, nevüket azonban néhány éve már nem csak az alvilággal összefüggésben hallani. Száva László először a Heteknek meséli el pálfordulása történetét.

Amikor megszülettél, már közrettegésnek örvendett a Száva név, vagy a te és a testvéreid későbbi ténykedésének köszönhetően vált azzá?

– Egy népes borsodi családból származom, Ózdról. Kétéves koromban költöztünk Budapestre a 18. kerületbe, kertes házba, ami akkor nagy szám volt. Óvodás koromban értek először olyan negatív élmények, amelyek aztán az egész későbbi életemre hatással voltak. Nem tudtam, mi az, hogy cigány, csak éreztem, hogy valami nagyon rosszat jelenthet, ami miatt szégyenkeznem kellene. Kialakult bennem egy rettegés és visszahúzódás, ami a későbbiekben agresszivitásba fordult, és mivel a korosztályomhoz képest erősebb testalkatú voltam, a megaláztatásokért verekedéssel vettem elégtételt. Amikor a peremkerületről beköltöztünk a belvárosba, azt reméltem, hogy észrevétlen tudok maradni a fekete hajammal és a barna bőrömmel, de a harmadik napon már bele is szaladtam egy cigányozásba. Oké, akkor megmutatom, hogy tényleg más vagyok, mint ti, és miután kiderítettem, ki a legerősebb srác az osztályban, kegyetlenül elvertem, és ráöblítettem a WC-tartályt a fejére.

A szüleiddel nem tudtad ezt megbeszélni? Nem magyarázták el, hogy beleszülettél egy létező problémába?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!