hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szentesített kasztrendszer?
Egyelőre megosztottságról nincs szó, a hallgatói szervezetek kivárnak

2013. 01. 24.
Megszületett az első megállapodás Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és a HÖOK között, aminek az egyetlen konkrét pozitívuma, hogy a diszkriminált 16 szakon idén mégiscsak lesznek állami férőhelyek. Egyidejűleg a Hallgatói Hálózat (HaHa) újbóli utcai  tüntetéseket helyezett kilátásba februárban, mivel szerintük az Országos Felsőoktatási Fórum alapkövetelései nem teljesültek. Egyelőre megosztottságról nincs szó, a hallgatói szervezetek kivárnak.

A hétfői megállapodás szerint a kormány által diszkriminált, úgynevezett elit szakokon – köztük a jogász­-, közgazdászképzéseken – is lesznek államilag finanszírozott helyek, de ezek bejutási küszöbét Balog Zoltán miniszter minden eddiginél magasabbra, 425 és 470 pont közé tette.

A tárca írásos ígéretet tett arra, hogy akár utólagos korrekcióval is biztosítani fogja, hogy az „első helyes” felvételizők 10-20 százaléka (ez szakonként változó)  biztosan bekerüljön a 16 inkriminált szak állami keretébe. Kérdésünkre, hogy mi erre a garancia, Nagy Dávid HÖOK-elnök úgy reagált: a 2014-es választások. Nagy Dávid azt is hozzátette, hogy részükről ez csupán egy részmegállapodás, mely a felvételi eljárás előtt állók érdekében köttetett.

Egyes számítások szerint a megállapodás plusz 6000 állami férőhelyet jelenthet, bár most nem látható, hogy végeredményben mekkora lesz az állami keretszám, mivel az utólagos korrekció nem vonatkozik más szakokra. Nemrégiben a kormány a hallgatói tiltakozások miatt eltörölte a keretszámokat, pontosabban helyette bevezette az előre meghatározott ponthatárok rendszerét, melyeket intézményekre és szakokra lebontva a szakminiszter feladata évenként megadni, nagyjából a saját belátására alapozva. Ez az egyik leghomályosabb kérdés, amiben minél előbb világosságra szeretne jutni a tiltakozó szervezeteket összefogó Országos Felsőoktatási Fórum (OFEF) több tagja, akiket a HÖOK a tárgyalásokon képvisel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!