hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 08. 09. (XVII/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mégis jó a lehallgatás?

Testbe operált plasztikbombákkal támadhatnak az al-Kaida terroristái. A fémmentes, így a detektorok által kimutathatatlan szerkezeteket a terrorhálózat szolgálatában álló – részben nyugati – orvosok műtéti eljárás­sal helyezik el mélyen a has­üreg­be, a belső szervek közé rejtve az öngyilkos merénylők testében. Az „emberbombák” alkalmasak utas­szállító repülőgépek megsemmisítésére, továbbá nagykövetségek és turisták által látogatott helyszínek elleni támadásokra. A fenyegetés nyomán 2001. szeptember 11-e óta nem látott biztonsági intézkedéseket rendeltek el számos országban.

Befektetéseik között pornócsatornák is szerepeltek

A szlovén katolikus egyház két egyházi méltósága volt kénytelen benyújtani lemondását, amiért rendkívül veszteséges és botrányos üzleti befektetéseket hajtottak végre. A pápa készségesen elfogadta az egyházvezetők távozását.

Nácivadászat 2.0

Július végén a Simon Wiesenthal Központ plakátkampányt indított Németországban „Késő van, de nem túl késő” szlogennel. A sikeres nyomravezetőknek 25 ezer euró jutalmat ajánlottak.

Nagy-Britannia jobban teljesít

Növekedésnek indult a brit gazdaság az elmúlt hónapokban: az év első felében  folyamatos javulást mutat a korábbi időszakhoz képest. Ez jó hír David Cameron miniszterelnök számára, akit saját képviselői alig pár hónappal ezelőtt legszívesebben leváltottak volna. Rossz hír viszont a Labournek, akiknek új gazdasági üzenetet kell megfogalmazniuk azt követően, hogy éveken keresztül állították: a megszorítások nem vezethetnek sikerre.

JFK, Monroe és az amfetamin

John F. Kennedyről idén valószínűleg még sokat fogunk hallani, hiszen novemberben lesz az életét kioltó dallasi merénylet ötvenedik évfordulója. A héten egy új életrajzi könyv jelent meg róla Amerikában, a többszörös New York Times bestseller-író, Christopher Andersen tollából.

Kohl kancellár esete a bevándorlókkal

Nyilvánosságra került a Thatcher-éra titkosszolgálati iratai közül néhány igen fontos dokumentum, amelynek 30 éves titkosítását nemrég oldották fel. Ezek miatt Helmut Kohl korábbi német kancellár most védekezésre kényszerült: 1982-ben ugyanis – a jegyzőkönyvek tanúsága szerint – minden második törököt hazaküldött volna. Akkori álláspontját, amely széles társadalmi támogatást élvezett, ma már csak a szélsőjobb képviseli.

Altatás iráni módra

Csakis tárgyalásokon, nem pedig fenyegetéseken keresztül lehet megoldást találni az iráni atomprogramra – hangoztatta beiktatása utáni első sajtótájékoztatóján az új iráni elnök. Haszan Rohani komoly és érdemi egyeztetéseket emlegetett, de arra nem tért ki, amit megválasztása után egyértelművé tett, vagyis hogy a perzsa állam folytatni kívánja az urándúsítást. Az Egyesült Államok máris készségesnek mutatkozott az új vezetéssel szemben, Izraelben azonban továbbra sem sok jót várnak Teherántól, főleg, miután az új elnök elszólta magát.

Belföld

Nem hozott megbékélést az ítélet

A Budapest Környéki Törvényszék ítéletet hozott a cigányok ellen elkövetett, hat halálos áldozattal járó gyilkosságsorozat ügyében. Három vádlottat első fokon  tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, a negyedrendű vádlott fegyházat kapott, továbbá meg kell fizetniük a 107 millió forint perköltséget is. Gulyás József, a romagyilkosságok nemzetközi vonatkozásait vizsgáló bizottság volt vezetője szerint a bűncselekmények terror jellegűek voltak, s veszélyességük a társadalomra továbbra is fennáll.

Nem találják az ellenszerét az új partidrognak

Új dizájner drog szedi áldozatait a magyar fiatalok körében. Lapzártánkig öt haláleset történt, feltételezhetően a drogpiacon „Serotoni” becenévvel illetett kábítószer miatt. Azt még a szakemberek is csak találgatják, mi okozta a haláleseteket, és milyen hatásai lesznek a szerhasználatnak a jövőben.

Menti a változtatásokat?

Újabb – az előző kormányok hasonló téren tett próbálkozásait is beleszámítva –, immáron a tizenharmadik nekifutásra készül az Orbán-kabinet a devizahitelesek megmentésére. A javaslatról egyelőre sok információ nem szivárgott ki, habár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter irányadó véleménye szerint azok forintosítása tűnik járható útnak. Lapunknak nyilatkozó elemzők azt állítják, Európában is unikum, hogy a devizahitel-szerződésekben a kamatokat nem a svájci alapkamathoz igazították.

Cigányokra mentek a fegyveresek

Több rejtély is övezi azt a rendőrségi akciót, amelynek keretében a múlt hét közepén felfegyverzett Jobbik szimpatizánsokat fogtak el Veszprém megyében. A szélsőjobboldali párt tagad, a rendőrség hallgat, a helyiek pedig tudni vélik, hogy egy létező cigány-magyar konfliktus egyik epizódjába csöppentek a hatóságok. Lapunk úgy értesült: több, a megtalált fegyverhez hasonló gépkarabély lehet még a militáns banda birtokában.

Kétfarkú kutya márpedig nincs

Abból is látszik, hogy még nincs kormányon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy az általa ígért ingyen sör egyelőre 460 forintba kerül első országos találkozójukon. Az Árnyas kempingbe szervezett hosszú hétvége célja: felkészülni a jövő évi választásra, amit a viccpárt olyannyira komolyan vesz, hogy megpróbálja hivatalos pártként is bejegyeztetni magát.

Együtt vagy külön 2014?

Ha az egyéni jelöltek versenyében egyazon körzetben az MSZP és az Együtt-PM is indít saját jelöltet, az biztos kormánypárti mandátumszerzést jelent. Az országos lista, illetve a miniszterelnökjelölt-állítás esetében viszont több forgatókönyv is megvalósulhat. Ami közös bennük: mindegyiknek van hátránya. A jelenlegi támogatottsági adatok alapján egyébként csak az a kérdés, hogy kétharmados vagy egyszerű többséget kapna a Fidesz az új parlamentben.

Hit és értékek

Róma: egy pornografizált társadalom

Acélos tekintetű, erőtől duzzadó katonák; szókimondó, markáns politikusok; egyszerű, paraszti életmód – ilyenek és ehhez hasonlók jutnak eszünkbe, ha azt halljuk: „ősi római erkölcs”. Ha egykor, az „ősidőkben” talán valóban ilyenek is voltak azok, akik az i. e. 2. század végétől néhány évtized leforgása alatt a fél világot meghódították, a köztársaságkor végére e hódítás visszafelé is kezdett hatni, és gyökerestül felforgatta az ősi Róma vallási, erkölcsi és kulturális életét.

HÁTTÉR

A melegedő egyház

Korábbi cikkünkben (A melegek evangéliuma) rávilágítottunk, hogy a hyper grace, azaz szuperkegyelem új teológiája miként kezdte ki a kereszténység évezredes hagyományát a kegyelem és a bűn tekintetében. Sok gyülekezet ma már nemhogy toleranciát hirdet, hanem egyenesen felhagy az úgynevezett exmeleg programjaival, melyeken keresztül a homoszexuális hátterű hívőket segítik a megváltozásban. Sőt, sorra alakulnak azok a szervezetek, amelyek a keresztény háttérrel rendelkező melegeket segítik identitásuk elfogadásában és asszisztálnak homoszexualitásuk mind szélesebb körben való terjesztéséhez.

A megrontás programja

„Az új katolicizmus” jegyében egyre több hagyományos vallási felsőoktatási intézmény is követi az elitegyetemek által elindított trendet. A Harvard 2009-ben nyitotta meg a melegkutatási tanszéket, és az Egyesült Államokban több mint 3200 egyetemi homoszexuális diákszervezet működik már, beleértve a külföldi diákok által is szívesen látogatott neves intézményeket. (2013. 08. 09.)

Vágóhíd szellemdisznókkal?

Kisebbfajta pánikot keltettek az elmúlt hetekben Csányi Sándor OTP-vezér részvényeladásai, melynek profitját a nagytőkés az agrárszektorba, pontosabban egy óriás méretű vágóhídba fekteti be. A húsipari hegemóniában lehet fantázia, pláne, ha bekalkuláljuk, hogy a kormány több milliárd forinttal támogatja a jelenleg 3 milliós állatállomány néhány éven belüli megduplázását.

Hűbérbe adták a gyermekvédelmet

A szakma legnagyobb döbbenetére leváltották Molnár László igazgatót a fővárosi Tegyesz, azaz a Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermek­védelmi Szakszolgálatának éléről. A menesztéséről szóló főigazgatósági nyilatkozatban az áll, hogy a gyermekvédelmi törvény 2014. januárjától esedékes változásainak sikeres lemenedzselését utódjától, – a gondozott gyermekek haláláról és molesztálásáról elhíresült – Cseppkő utcai gyermekotthon vezetőjétől várják a fővárosban. Molnár Lászlót arról faggattuk, hogy miért volt ellenére az átalakítás?

Depressziós kirakatnézők

„Ép testben ép lélek” – idézzük sokszor a római költő, Iuvenalis szavait. A WHO 2012-re vonatkozó egészségügyi jelentése szerint az európaiaknak minden oka meglenne a bizakodásra, mert 1980 és 2010 között 76 évre, 5 évvel nőtt a várható átlagéletkor. Sajnos azonban az egyes országok között nagyon nagy eltérések tapasztalhatóak, ráadásul a hosszabb élettartam nem jelent egyben egészségesebb társadalmat. Magyarország kicsivel az átlag alatt található 74,5 évvel, de bőven lemaradva az élen található 82,2-től. Ennél is fontosabb, hogy az egészségben eltöltött évek száma a régió középső és keleti részein élők esetében akár két évtizeddel is kevesebb lehet az EU nyugati részén élőkéhez képest.

KÁVÉSZÜNET

SEIKO ASTRON

A SEIKO világújdonsága minden várakozást felülmúlva vált sikeres és keresett modellé az órák piacán. Persze vehetnénk ezt természetesnek, hiszen a SEIKO Astron GPS Solar mindent tud, amit a legigényesebb vevők elvárhatnak egy órától. Atomóra pontosság, ráadásul a föld minden pontján, zónaidő-felismerés, ugyancsak a föld minden pontján, és pontos dátum az év minden napján az intelligens naptárszerkezetnek köszönhetően. Ezenkívül a felhasznált anyag és gyártástechnológiák is csúcskategóriába illőek. A tok és a csat nagy intenzítású titániumból készül, amelyet a SEIKO mérnökei a Tokiói Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztettek ki. Az acélnál keményebb a felülete, és a súlya pedig csak a 60 százaléka. Zafírüveg szuper tükröződésmentes bevonattal, amely szemet megtévesztő hatékonysággal működik, és az első rápillantás után rendszerint jön a kérdés: Nincs rajta üveg? A szilikonszíj a normál szíjakhoz képest négyszeres szakítószilárdságú.

Jót tenni egészség

„Sok út vezet a boldogsághoz”– vallják egyre többen, mintegy önmagukat igazolandó: nem számít, hogyan élnek, csak az fontos, hogy boldogok legyenek. A Kalifornia Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársainak legújabb kutatásai szerint azonban a boldogsághoz vezető út mibenléte az egészség szempontjából egyáltalán nem közömbös.

Élet, erő, egészség?

A tehéntej-intoleranciának két formája van: a tejfehérjékkel szembeni allergia és a laktóz-érzékenység. A tejfehérje-allergia esetén minimális mennyiségű tej fogyasztása is panaszokat okoz, a bélrendszeri tünetek mellett csalánkiütés, ekcéma, légzőszervi panaszok is előfordulhatnak. Ilyenkor maga az immunrendszer fordul a tejfehérje ellen. Szerencsére ez a forma ritkább. Hihetetlenül elterjedt azonban a laktóz-érzékenység, nagyon gyakran maguk a betegek sem tudják, hogy ez állhat panaszaik hátterében. Cikkünkben ez utóbbival foglalkozunk részletesebben.

Húzzunk bele!

Kóla, narancs, alma, szőlő, és víz, víz, víz és víz. Honnan, hogyan kerül a csapba, a palackba, hogyan rejti el a föld mélye? És mi történik, ha cukor „kerül” bele, ízesítők, színesítők? A Magyar Ásványvíz Szövetség irodájában nem csak vizesüvegek kínálják magukat, a trendi üdítő­italok is ott sorakoznak mellettük. Az irodában Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára válaszol kérdéseinkre.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!