hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menti a változtatásokat?

2013. 08. 08.
Újabb – az előző kormányok hasonló téren tett próbálkozásait is beleszámítva –, immáron a tizenharmadik nekifutásra készül az Orbán-kabinet a devizahitelesek megmentésére. A javaslatról egyelőre sok információ nem szivárgott ki, habár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter irányadó véleménye szerint azok forintosítása tűnik járható útnak. Lapunknak nyilatkozó elemzők azt állítják, Európában is unikum, hogy a devizahitel-szerződésekben a kamatokat nem a svájci alapkamathoz igazították.

A kormány és a bankok szkanderezése közben az MNB legfrissebb adatai lehangoló képet festenek a magyar lakosság pénzügyi állapotairól. A központi bank friss jelentése arról számol be, hogy az idei év közepére a fizetési gondokkal küzdő deviza jelzáloghitelesek aránya átlépte az 50 százalékos küszöböt a teljes állományon belül: azaz a lakásukat behitelezők több mint fele küzd visszafizetési problémákkal (ennek mértékeiről lásd a keretes írásunkat).

A magyarázatok sora – közgazdászok szerint – hosszúra nyúlik, de egy PSZÁF-kockázati jelentés szerint a munkanélküliség, és különösen a hosszú távú, egy évnél régebb óta állás nélkül maradók számának magas szintje egészen biztosan dobogós helyet foglal el az okok listáján. Mások arról beszélnek: az elmúlt öt év három kormányának tucatnyi mentőprogramja is jócskán hozzájárult a fizetési morál látványos romlásához. E logika mentén a devizahitelesek joggal bízhatnak abban, hogy ha most nem is, a következő mentőötletben már ők is helyet fognak kapni – addig pedig, úgymond, „minek fizessünk”. Végül a helyzet leromlását a két évvel ezelőtti végtörlesztési lehetőség is gerjesztette. A rögzített, kedvező árfolyamot kihasználva főként a jól szituált, egyébként is fizetőképes adósok szálltak ki a devizahitelezés csapdájából, a bankoknál pedig a rosszabb anyagi helyzetben lévő ügyfelek maradtak nagyobb arányban.

A legújabb mentési kísérlet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevéhez fűződik, aki úgy érvelt: a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!