hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élet, erő, egészség?

2013. 08. 15.
A tehéntej-intoleranciának két formája van: a tejfehérjékkel szembeni allergia és a laktóz-érzékenység. A tejfehérje-allergia esetén minimális mennyiségű tej fogyasztása is panaszokat okoz, a bélrendszeri tünetek mellett csalánkiütés, ekcéma, légzőszervi panaszok is előfordulhatnak. Ilyenkor maga az immunrendszer fordul a tejfehérje ellen. Szerencsére ez a forma ritkább. Hihetetlenül elterjedt azonban a laktóz-érzékenység, nagyon gyakran maguk a betegek sem tudják, hogy ez állhat panaszaik hátterében. Cikkünkben ez utóbbival foglalkozunk részletesebben.

A tejcukor, vagyis laktóz lebontását a szervezetben a bélbolyhok  felszínén elhelyezkedő laktáz nevű enzim végzi. Már akinek van. Előfordul ugyanis, hogy genetikailag nincs, vagy pedig valamilyen átmeneti betegség miatt „elveszik”. Legtöbbször ez az átmeneti ok egy fertőzéses hasmenés, amely során a nagy igénybevételtől lekopik a bélnyálkahártya felszíne, így egy időre eltűnik róla a laktáz is. Ezért van az, hogy érdemes a hasmenés fennállása alatt kerülni a tejtermékek fogyasztását.

Az úgynevezett „felnőtt típusú” laktázelégtelenség oka genetikai. A csecsemő, bárhová is születik a világon, megfelelő mennyiségű laktáz enzimmel rendelkezik, amíg ez a fejlődéshez szükséges, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. Ugyanakkor abban már óriási különbségek vannak, hogy ez a tejcukorbontó képesség megmarad-e felnőtt korra.

A skandináv népeknél 5-15 százalékos a laktózérzékenyek aránya, a japánoknál 90 százalék. Összességében az emberiség háromnegyede  nem tudja megemészteni a tejcukrot felnőtt korában. (Azt, hogy a tejcukorbontó képesség a korral fokozatosan vész el, kiválóan mutatja, hogy a japán óvodásoknak még csak harminc százaléka érzékeny a laktózra.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!