hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jót tenni egészség

2013. 08. 15.
„Sok út vezet a boldogsághoz”– vallják egyre többen, mintegy önmagukat igazolandó: nem számít, hogyan élnek, csak az fontos, hogy boldogok legyenek. A Kalifornia Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársainak legújabb kutatásai szerint azonban a boldogsághoz vezető út mibenléte az egészség szempontjából egyáltalán nem közömbös.

A különböző érzelmek, mint például a stressz, a szenvedés vagy a félelem az ember génállományra gyakorolt hatásának vizsgálata nem új keletű az orvostudományban. A Kalifornia Egyetem Pszichoneuroimmunológiai Központjának vezetője, Steven Cole és az Észak-Karolinai Egyetemen tevékenykedő kollégája, Barbara L. Fredrickson már legalább egy évtizede foglalkoznak a témával.

A legújabb kutatásuk, melynek eredményeit a múlt hónapban publikálták, a pozitív érzelmekre fókuszált: arra keresték a választ, vajon különbözik-e a boldogság hatása a negatív érzelmekétől, és ha igen, miben tér el attól. Szembetűnő különbség mutatkozott ugyanis a boldogság különböző fajtái által okozott génexpressziós változásokban. Korábbi kutatások azt igazolták, hogy a véráramban keringő immunsejtek stressz, fenyegetettség vagy bizonytalanságérzet következtében olyan génex­pressziós változásokon mennek keresztül, amelynek eredményeképpen fokozódik a gyulladást előidéző fehérjék termelése, míg az antivirális proteinek előállítása csökken.

A vizsgálat során nyolcvan olyan embertől vett vérmintákat tanulmányoztak, akik a boldogság hedonikus (a kívánságok minden áron való kielégítéséből fakadó boldogság) és eudaimonikus (a boldogság azon fajtája, mely egy magasztosabb célért való küzdésből és a létezés értelmének tudatából fakad) fajtáit eltérő mértékben élték meg. Azon személyek vérében, akik magas szinten éltek eudaimonikus boldogságban, nagyobb mennyiségben voltak jelen az antivirális fehérjék, miközben a gyulladást serkentő géntermékek száma jóval alacsonyabb volt. Ezzel szemben a hedonista életvitelből fakadó boldogságot előnyben részesítő alanyok vérében, hasonlóan a negatív hatásoknak kitett emberekéhez, magasabb volt a gyulladást okozó fehérjék és alacsonyabb az antivirális proteinek szintje. És bár az eudaimonikus boldogság génexpressziós profilja az optimálisabb, az érzelemélmény tekintetében a két fajta között nem volt eltérés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!