hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Húzzunk bele!
Vizet palackból, csapból, kútból

2013. 08. 15.
Kóla, narancs, alma, szőlő, és víz, víz, víz és víz. Honnan, hogyan kerül a csapba, a palackba, hogyan rejti el a föld mélye? És mi történik, ha cukor „kerül” bele, ízesítők, színesítők? A Magyar Ásványvíz Szövetség irodájában nem csak vizesüvegek kínálják magukat, a trendi üdítő­italok is ott sorakoznak mellettük. Az irodában Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára válaszol kérdéseinkre.

Kevés olyan ásványvíz-palackozó cég van, amelyik ne foglalkozna üdítőitalokkal is. Hogyan fér meg egymás mellett a cukros üdítő és az egészséges víz?

– Megférnek egymás mellett, mert más a funkciójuk. A közös bennük, hogy az emberi szervezet hidratáltságát hivatottak biztosítani. Ehhez legnagyobb részben vízre van szükség, de valójában az üdítők nagy része is víz. Emellett ízesítőanyag és cukor is található bennük, de a táplálkozásban nagyon nagy szerepe van a változatosságnak, időnként jólesik ezeknek az íze is. Ha valaki nagyon sok cukrosat, nagyon sok sós ételt-italt fogyaszt, és közben még a testmozgásról is elfeledkezik, az így együttvéve tényleg káros, és valóban okoz egészségügyi problémákat, elhízást, de ha az ember időnként megiszik egy üdítőt, az önmagában semmiképpen nem probléma.

Ön azért „hivatalból” inkább vízpárti?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!