hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Depressziós kirakatnézők
Az európaiak egészségügyi kilátásai

2013. 08. 15.
„Ép testben ép lélek” – idézzük sokszor a római költő, Iuvenalis szavait. A WHO 2012-re vonatkozó egészségügyi jelentése szerint az európaiaknak minden oka meglenne a bizakodásra, mert 1980 és 2010 között 76 évre, 5 évvel nőtt a várható átlagéletkor. Sajnos azonban az egyes országok között nagyon nagy eltérések tapasztalhatóak, ráadásul a hosszabb élettartam nem jelent egyben egészségesebb társadalmat. Magyarország kicsivel az átlag alatt található 74,5 évvel, de bőven lemaradva az élen található 82,2-től. Ennél is fontosabb, hogy az egészségben eltöltött évek száma a régió középső és keleti részein élők esetében akár két évtizeddel is kevesebb lehet az EU nyugati részén élőkéhez képest.

A fejlettebb orvostudománynak, egyes betegségek visszaszorulásának és a javuló szocioökonómiai környezetnek köszönhetően ugyan egyre inkább kitolódik a várható élettartam, de a születések számának csökkenésével ez komoly gazdasági problémákhoz is vezethet. A WHO szerint 2050-re a 65 év felettiek száma meghaladja majd a teljes lakosság 25 százalékát. Ez esetben nemcsak a recsegő-ropogó nyugdíjrendszerre kell gondolnunk, de a növekvő egészségügyi kiadásokra is.

A halálesetek legnagyobb része az úgynevezett nem fertőző betegségeknek „köszönhető”, mint a különböző keringési megbetegedések (50 százalék), a második helyen a rák áll (20 százalék), de az 53 tagállamból 28-nál már átvette a vezetést. Az európaiak egészségét leg­-inkább a dohányzás és az alkoholizmus veszélyezteti. Ez utóbbi a régió összes halálesetének 6,5 százalékáért felelős, a 15 év felettieknek pedig 27 százaléka rendszeresen dohányzik. A The Lancet szakmai folyóirat felmérése szerint egyre inkább terjed az úgynevezett „kirakatbetegség” is, amely a lábak vérellátásának károsodását jelenti. Az ebben szenvedők séta közben egyre nagyobb fájdalmat éreznek lábukban, ami miatt gyakran meg kell állniuk, és ilyenkor úgy tesznek, mintha a kirakatokat nézegetnék. 2000-ben még „csak” 164 millió embert érintett a betegség, 2010-ben már 202 milliót világszerte. A vérkeringési zavar most már egyre gyakrabban jelentkezik a középkorúaknál, és a szívinfarktus veszélyét háromszorosára növeli.

Az EU folyamatosan igyekszik fellépni állampolgárainak egészsége érdekében. 2009-ben a Bizottság elfogadta a Szolidaritás az egészségügyben című közleményt, amely célul tűzte ki az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek felszámolását, 2011-ben pedig a Lelki Egészség és Jólét Európai Paktumát. Ez utóbbi összhangban áll a WHO 2013–2020-ra tervezett Európai Lelki Egészség Akcióterv alapvetéseivel, amely a megoldás kulcsát a multiszektoriális együttműködésben és partnerségben látja. 2012-ben került sor az Egészség 2020 nevű program elfogadására, amelynek központjában az egyén jóléte áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!