hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Befektetéseik között pornócsatornák is szerepeltek
Anyagi botrány miatt távoztak a szlovén érsekek

2013. 08. 08.
A szlovén katolikus egyház két egyházi méltósága volt kénytelen benyújtani lemondását, amiért rendkívül veszteséges és botrányos üzleti befektetéseket hajtottak végre. A pápa készségesen elfogadta az egyházvezetők távozását.

A botrány gyökerei 2011-be nyúlnak vissza. Az egyházmegyék vezetősége olyan befektetéseket hajtott ekkor végre Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában, amelyek végül 800 millió eurós (240 milliárd forint!) kárt okoztak az egyházkasszának. Anton Stres (képünkön balra), Ljubljana 70 éves érseke és Marjan Turnsek (képünkön jobbra), Maribor 58 éves érseke akkor még nem kapott selyemzsinórt, mivel úgy tűnt – és maguk is azt vallották –, hogy nem ők a fő felelősök. A balhét a maribori érsek vitte el, de azóta nyilvánvalóvá vált, hogy mindketten érintettek az egyházmegye pénzügyeinek hibás kezelésében. Ennek ellenére nem emeltek ellenük vádat hivatali visszaélés miatt, ami gyakorlatilag pénzügyi katasztrófába sodorta Maribor egyházmegyét.

A Vatikán közlése szerint a lemondásra most azért került sor, mert az érsekek „alkalmatlanná váltak feladatuk betöltésére”. Ez az alkalmatlanság pontosan abból fakad, hogy az érsekek olyan veszteséges üzletekbe fektettek be, amelyek között egy hírhedt, széleskörű pornográf szolgáltatásairól ismert nemzeti televíziós hálózat is szerepelt.

Ferenc pápa elfogadta a lemondásokat. Az egyházfő kifejezte, hogy a legkisebb mértékben sem tolerálja a pazarlást. A szegények pápája prédikációjában a fogyasztói kultúra negatív hatásaira hívta föl a figyelmet, és erőteljesen kritizálta azt a világméretű tendenciát, „mely arról beszél, hogy segít a szegényeken, miközben nagymértékben tékozol”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!