hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem hozott megbékélést az ítélet
Nyílt seb

2013. 08. 08.
A Budapest Környéki Törvényszék ítéletet hozott a cigányok ellen elkövetett, hat halálos áldozattal járó gyilkosságsorozat ügyében. Három vádlottat első fokon  tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, a negyedrendű vádlott fegyházat kapott, továbbá meg kell fizetniük a 107 millió forint perköltséget is. Gulyás József, a romagyilkosságok nemzetközi vonatkozásait vizsgáló bizottság volt vezetője szerint a bűncselekmények terror jellegűek voltak, s veszélyességük a társadalomra továbbra is fennáll.

Ötszörösen minősülő, aljas indokból, rasszista indítékból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberöléssel, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolta a Budapest Környéki Törvényszék a 2008 márciusa és 2009 augusztusa között elkövetett romagyilkosság tetteseit. Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottak az elkövetett gyilkosságok miatt tényleges életfogytiglant, Csontos István negyedrendű vádlott pedig – aki sofőrként vett rész a két utolsó támadásban – bűnsegédi magatartásáért tizenhárom évi fegyházat kapott. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, a per folytatásáig a vádlottak előzetes letartóztatásban maradnak.

A Kiss testvérek és Pető 2008–2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen, hat ember, köztük egy gyerek halálát, öt embernek pedig súlyos sérülést okozva.  Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. A vádlottakat 2009. augusztus 21-én fogták el.

Egyes politikusok szerint  a titkos­szolgálatok, a rendőrség és az ügyészség felelős azért, hogy nem fogták el hamarabb a romagyilkosságok elkövetőit, pedig ezzel több áldozat életét menthették volna meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!