hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 12. 13. (XVII/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Melegen ajánlott partnerség

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Kijevben, ahol harmadik hete zajlanak a tüntetések az európai társulási szerződés aláírása mellett. Közben Ukrajna biztos léptekkel halad a fizetésképtelenség felé, és aki visszahúzza a csőd széléről, valószínűleg hosszú távon magához köti partnerként: az EU-integráció vagy az Eurázsiai Uniós tagság a tét. Míg az előző önkéntes alapon működik, utóbbi egyre inkább a „melegen ajánlott” kategóriába tartozik.

Terror és megbékélés

Nelson Mandela személyét és munkásságát méltatja az egész világ. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke hosszú betegeskedés után, a múlt héten hunyt el johannesburgi otthonában. A történelmi óriásnak is nevezett Mandela érdemei vitathatatlanok: tevékenyen részt vett országában a brutális apartheid rendszer felszámolásában. A békés átmenetet választotta végül megoldásként, de volt idő, amikor úgy látta, csak fegyveres küzdelemmel érhető el változás. És ennek a harcnak nem csak az elnyomók estek áldozatul.

Továbbra sem átláthatók a Vatikán pedofil ügyei

Saját vizsgálóbizottsággal kíván fényt deríteni a Vatikán a papok, szerzetesek és apácák által elkövetett gyermekbántalmazási ügyekre. Az áldozatokat képviselő egyik legnagyobb olasz szervezet azonban kijelentette, hogy nem bízik a Szentszékben, amely mindezek mellett sem hajlandó adatokat szolgáltatni az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának. Mindezt annak ellenére, hogy Ferenc pápa beiktatásakor határozott fellépést hirdetett a papi pedofíliával szemben.

„Kegyes” gyerekhalál

A világon elsőként kész eltörölni az eutanázia alkalmazásának alsó korhatárát Belgium, miután novemberben az illetékes parlamenti bizottság megszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ha az új jogszabály életbe lép, az eddigi gyakorlattal szemben a felnőttek mellett gyermekekre is kiterjeszthető a „kegyes halálhoz” való jog. A törvényjavaslat nemcsak a közvéleményt és a belga kormányt osztotta meg, de a keresztény, zsidó és muzulmán vallási vezetők egyhangú tiltakozását is kiváltotta.

Franciaország Afrikában

Egy éven belül másodszor kényszerült katonai beavatkozásra Franciaország Afrika szívében. A tavasszal indult Szervál hadműveletben a Mali északi részét elfoglaló iszlamista terroristák és tuareg szakadárok ellen vette fel a harcot több ezer francia katona az afrikai erők oldalán. A múlt hét végén a Közép-afrikai Köztársaságba küldött csapatokat François Hollande elnök azt követően, hogy ott az etnikai-vallási eredetű  mészárlások már csaknem 400 emberéletet követeltek.

Terror és megbékélés - Nelson Mandela arcai

Nelson Mandela személyét és munkásságát méltatja az egész világ. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke hosszú betegeskedés után, a múlt héten hunyt el johannesburgi otthonában. A történelmi óriásnak is nevezett Mandela érdemei vitathatatlanok: tevékenyen részt vett országában a brutális apartheid rendszer felszámolásában. A békés átmenetet választotta végül megoldásként, de volt idő, amikor úgy látta, csak fegyveres küzdelemmel érhető el változás. És ennek a harcnak nem csak az elnyomók estek áldozatul.

Belföld

Ezermilliárd nyomában

A Fidesz megakadályozott egy újabb parlamenti meghallgatást, a kormányközeli sajtó folytatta a botrányt kirobbantó adóhivatali munkatárs gyalulását, válaszul az érintett belengette a bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát. Végül – némi meglepetésre – a rendőrség elrendelte a nyomozást az úgynevezett NAV-botrányban. 

„Libsi, katkó, cigó, ratyi”

Nyolc hónappal ezelőtt derült ki, hogy származásuk, nemi orientációjuk és pártszimpátiájuk alapján is listázták az ELTE hallgatóit. A botrányt feljelentés, felfüggesztés és új választás követte. Utánajártunk, melyik milyen eredménnyel zárult.

Váratlan zuhanás

Erős visszaesés következett be a magyar diákok teljesítményében a 2012-es PISAvizsgálat szerint, főként a matematika és a természettudományos ismeretek terén, miközben a funkcionális analfabéták aránya közel 20 százalékra nőtt. Így minden mutatónkkal az OECD-átlagok alá kerültünk. A romlás miatt a jelenlegi kormány az előzőt hibáztatja, az ellenzék pedig a mostanit.

Józsefvárosi drogbotrány: tűcsere vagy tűosztás?

„A meló nem lett elvégezve. A megállapodásban foglaltak nem teljesültek” – indokolta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, hogy miért bontották fel szerződésüket a Kék Pont Alapítvánnyal, amely az elmúlt években steril tűvel látta el a kerületben a drogfüggőket. Az indok azért lett vita tárgya, mert a Kék Pont aktivistái azzal támadták a józsefvárosi önkormányzatot, hogy döntésükkel súlyos közegészségügyi helyzetet teremtenek, a tűcsereprogram leállásával ugyanis HIV-járvány törhet ki.

Miniszterekkel támadnak

Nyilvánosságra hozta a Fidesz, hogy kiket indít a 106 egyéni körzetben a jövő évi választáson. A listán alig található új politikus, nő pedig még kevesebb. A jelöltekből úgy tűnik, hogy a kormánypárt elsősorban nem a személyek kvalitásában és színességében bízik, hanem a Fidesz-logóban, abban, hogy az általános pártszimpátia elég lehet győzelemhez. Miközben az ellenzéki pártok jelöltállítási folyamata, az MSZP és az Együtt-PM tárgyalásai, valamint a DK önálló indulása miatt a baloldal választási felkészülése állandó témát adott a sajtónak, addig a kormányzópártban csendesen végezték el ezt a munkát. A Fidesz vezetősége hétfőn bólintott rá az egyéni képviselő-jelöltek végső listájára, és minden különösebb felhajtás nélkül a párt honlapján hozták nyilvánosságra.

Vonával pukkaszt a gyöngyösi toronyház

Országszerte kezd beindulni a kampány, nemsokára pártok és képviselőjelöltek plakátjai jelennek meg az utcákon. Gyöngyösön közfelháborodást keltett a város egyik jellegzetes épületén, a húsz emelet magas toronyház legtetején elhelyezett Vona–Jobbik feliratú molinó.

A parlament „bolhacirkusz, érdektelen színház"

A következő, 200 fős parlament munkarendjét szeretné még a választások előtt rendbetenni a kormány, mondván: helyre kell állítani az Országgyűlés tekintélyét, mivel a választópolgárok szemében bolhacirkusszá, érdektelen színházzá silányult az ott folyó munka. Az élesedő vitában az ellenzéknek megint sikerült a lényeget megragadnia: nem szeretnének felállni, amikor a házelnök belép az ülésterembe.

Hit és értékek

Saranszkij: „Erős identitás nélkül csak a félelem marad”

A félelem vitte be a nyugati vezetőket az Iránnal kötött alkuba – állítja Natan Saranszkij világhírű emberi jogi aktivista, volt izraeli miniszterelnökhelyettes, aki szerint szégyenletes, hogy a tárgyalások során fel sem merült a több ezer iráni politikai fogvatartott kérdése. A morális tisztánlátás hiánya miatt a nagyhatalmak nem merték vállalni a konfrontációt a mai világ gonosz birodalma ellen, szemben azzal, ahogy Ronald Reagan fellépett a Szovjetunióval szemben. Saranszkij úgy véli, hogy nagyon káros lenne, ha az iráni modellt próbálnák meg alkalmazni más válságok kezelésére, akár Szíriában, akár az izraeli–palesztin konfliktusban. A Natan Saranszkijjal készített rendkívüli interjú további részletei a jövő héten láthatók az ATV-n.

HÁTTÉR

AIDS-robbanás előtt Magyarország

Méltatlanul kevés figyelem övezi Magyarországon a HIV/AIDS terjedését, pedig a számok azt mutatják, hogy robbanás előtt állunk. Az első számú rizikócsoport a melegközösség, de a szabad szex térhódításával a heteroszexuálisok között is áttörhet a fertőzés, az érintettek pedig egyre fiatalabbak – mondta Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa, a téma elsőszámú hazai szaktekintélye.

Harc a cukrosbácsikért

A melegek után szabadon – talán így jellemezhetnénk azt a főleg szakmai körökben elindult aktivista tevékenységet, melynek célja, hogy a melegjogok mintájára a pedofilokat is elismerje a társadalom. A gyer­mekrontók pártolói szerint ugyanis a gyerekek iránt érzett szexuális vágy csak egy a szexuális orientációk sorában.

A szomszéd fiú

Márton János gyermekként költözött az Andrássy út 58-ba, és az azt követő tizenhat évben végignézte a nyilasok hatalomra jutásának előkészületeit, majd később a kommunisták politikai rendőrségének térfoglalását a lakótömbben, Budapest napjainkra talán legvéresebb múltú épületében. „A szó szoros értelmében rálátásom volt az ott zajló eseményekre” – meséli a már nyugdíjas éveit taposó magyar–történelem szakos tanár, aki néhány évvel ezelőtt ellátogatott a Terror Házába, hogy megnézze, hogyan dolgozták fel a két diktatúra időszakát a 2002-es választások finisében megnyíló múzeum szakértői.

Hogyan csinált üzletet Ceausescu a romániai holokauszttúlélőkből?

„Az olaj, a zsidók és a németek a mi legfontosabb export árucikkeink” – mondta Nicolae Ceausescu, a „Kárpátok géniusza” a hatvanas évek végén egy szigorúan bizalmas beszélgetésen a titkos­szolgálat akkori tábornokának, Ion Pacepának. A holokauszttúlélők romániai sorsa a mai napig elképesztő titkokat rejt, hiszen a szolgálatok levéltárának ide vonatkozó kartotékjait hosszú időre titkosították. A romániai zsidók kiárusítása már az ötvenes években elkezdődött, mégis Ceausescu volt a fő haszonélvező, aki 1968 és 1989 között több mint 40 ezer romániai zsidót adott el Izraelnek 112,5 millió dollárért – olvasható a témában végzett legfrissebb kutatásokban.

„Ha ők jól érzik magukat, nekünk is jobb lesz”

Az Ópusztaszer szomszédságában fekvő Baks község rendelkezik a térség egyetlen nagyobb cigány kolóniájával. 2006 óta tartó felzárkóztató politikája következtében az emberek kitörtek a nihilből, és ritka közösségi összetartás jött létre a településen.

High-tech szavannák

Kenya legutóbb egy fővárosi pláza elleni terrortámadás miatt került a hírek középpontjába, most viszont a Der Spiegel legfrissebb összeállítása az afrikai kontinens – és benne éllovasként Kenya – gazdasági felemelkedésének rendkívüli aspektusait járja körbe.

KÁVÉSZÜNET

Ellentmondásos örökség

Az amerikai Trinity Broadcasting Network (TBN) nevű tévé­csatorna idén negyvenéves. Mára a világ legnagyobb  keresztény műsorszórójaként és Amerika legnézettebb vallá­si csatornájaként tartják szá­mon. Alapítója, a hetvenkilenc éves Paul Crouch a napokban hunyt el. A megjelent nekrológok ugyan elismerik az evangélium terjesztésében elért érdemeit, mégis szinte mindegyik megemlíti, hogy Crouch meglehetősen ellentmondásos örökséget hagy maga után.

Jó borhoz is kell a cégér

Personal branding – énmárka. Míg az Egyesült Államokban értik és alkalmazzák a személyes márkaépítés csínját-bínját, itthon ez még nem igazán jellemző – állítja László Móni énmárka tanácsadó, a Personalbranding.blog.hu szerzője. Az inspiráló és színvonalas blog íróját arról faggattuk, mit takar ez a kifejezés, és hogyan fogjunk neki a saját énmárkánk felépítéséhez.

A nyugalom szigete

Békés megye valóban pihentet és rengeteg különleges élményt kínál: a Körösök vadregényes tájait, ka­landos túraútvonalakat, gyógyító für­dőket, történelmi kastélyokat, mesés arborétumokat és olyan fen­séges helyi ízeket, hogy már csak ezért is érdemes ellátogatni ide. A me­gye gyöngyszemének is nevezett Szarvas, hazánk egyik leghangulatosabb kisvárosa pedig egyedülálló élményt nyújt mind a művészet, mind a kultúra, mind pedig a gyönyörű természeti értékek, sőt, a természetbarát életmód iránt érdeklődőknek egyaránt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!