hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyugalom szigete

2013. 12. 19.
Békés megye valóban pihentet és rengeteg különleges élményt kínál: a Körösök vadregényes tájait, ka­landos túraútvonalakat, gyógyító für­dőket, történelmi kastélyokat, mesés arborétumokat és olyan fen­séges helyi ízeket, hogy már csak ezért is érdemes ellátogatni ide. A me­gye gyöngyszemének is nevezett Szarvas, hazánk egyik leghangulatosabb kisvárosa pedig egyedülálló élményt nyújt mind a művészet, mind a kultúra, mind pedig a gyönyörű természeti értékek, sőt, a természetbarát életmód iránt érdeklődőknek egyaránt.

Szarvashalom néven fordul elő először a Dél-Alföld szívében elterülő városka neve Anonymus krónikájában, és később is a szarvasok városaként emlegetik. A középkor óta fontos átkelőhely a Hármas-Körös holtágának bal partján. A nemzetközi hírű tudós, mezőgazda és pedagógus, Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági iskolát alapított itt, felvirágoztatva a város és az Alföld mezőgazdaságát. A róla elnevezett és a város történetét, valamint a táj néprajzát bemutató múzeum és állandó kiállítás a Vajda Péter utcában állítja meg a látogatókat.

A ma is működőképes szárazmalom az Ady Endre utcában egyike az ország három épen maradt, kását és gabonát őrlő szárazmalmának. Számtalan látnivalót kínál Ruzicskay György (1896–1993) festőművész alkotóháza is. A szlovák tájház pedig – a 19. századi népi lakóházban – közel ezer tárggyal berendezett paraszti otthonba enged betekintést.

Ám a Körös-parti település legfőbb nevezetessége a bécsi schönbrunni kastélypark mintájára, a 19. század végén telepített arborétum, melynek különleges természeti környezetét a holt­ág menti Erzsébet- és Anna-liget gazdagítja. Utóbbi volt az első arborétum – keményfa-ligeterdővel, 300-400 éves kocsányos tölgyekkel. Az arborétumot alapítója, Bolza József gróf becenevéről Pepi-kertnek is hívják, aki feleségével, Batthyány Annával telepítette ide a növénykülönlegességeket. Mára a kert a világ minden részéről származó fa- és növénykülönlegességekkel gazdagodott: 82 hektáros parkjában több mint 1600 fa- és cserjefaj, köztük sok egzotikus is megtalálható. Közel 150-re tehető a madárfajok száma, amelyek egy része átvonuló vagy csak időszakosan megjelenő. De élnek itt emlősállatok is: apróbb rágcsálók, vakondokok, sünök, nyulak, s néhány őz és róka is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!