hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miniszterekkel támadnak
Macsó párt, avagy végleges a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek névsora

2013. 12. 21.
Nyilvánosságra hozta a Fidesz, hogy kiket indít a 106 egyéni körzetben a jövő évi választáson. A listán alig található új politikus, nő pedig még kevesebb. A jelöltekből úgy tűnik, hogy a kormánypárt elsősorban nem a személyek kvalitásában és színességében bízik, hanem a Fidesz-logóban, abban, hogy az általános pártszimpátia elég lehet győzelemhez. Miközben az ellenzéki pártok jelöltállítási folyamata, az MSZP és az Együtt-PM tárgyalásai, valamint a DK önálló indulása miatt a baloldal választási felkészülése állandó témát adott a sajtónak, addig a kormányzópártban csendesen végezték el ezt a munkát. A Fidesz vezetősége hétfőn bólintott rá az egyéni képviselő-jelöltek végső listájára, és minden különösebb felhajtás nélkül a párt honlapján hozták nyilvánosságra.

A lista alapján elmondható, hogy kevés az érdekes, fajsúlyosnak számító politikus, a jelöltek derékhada szürke, általános képességű jelöltnek számít. Az indulók 10 százaléka számít újoncnak, és alig 5 százaléka nő, miközben Európában divat lett a politikai életbe a nők bevonása, több pártban kvótákat vezettek be, hogy a nemi arányokon változtassanak.  
A lista alapján kiderül, hogy számos „A kategóriás” politikus és kormánytag nem méretteti meg magát egyéniben. Így Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt vagy éppen Balog Zoltán a párt listáján kerül befutó helyre. Azt nehéz megfejteni, hogy milyen logika alapján dőlt el, hogy mely kormánytagok, akik csak a listán, és melyek azok, akik egyéniben is indulnak. Varga Mihály gazdasági miniszter, Navracsis Tibor, a KIM vezetője, Hende Csaba honvédelmi miniszter vagy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár például az előző személyekkel ellentétben indulnak egyéniben. Varga Mihály 1998 óta mindig Karcagon indult, most a II.-III. kerületből „összetolt” választókerületben próbál szerencsét, ahol egy exősfideszes, ma „bajnaista” Szelényi Zsuzsa lesz az ellenfele. Ha az ellenzék az utolsó hónapokban képes feljönni a Fideszre, akkor lehet, hogy az utóbb meg tudja szorítani a minisztert, mivel a III. kerületben jelentős baloldali körzetek is találhatóak.  Jellemzően a kormánytag-politikusok olyan körzetben próbálnak szerencsét, ahol feléjük lejt a pálya: Lázárt legyőzhetetlennek tartják Hódmezővásárhelyen, Navracsicsot Veszprémben és Hendét Szombathelyen, bár a vasi megyeszékhelyen a jobboldalt ért botrányok lehet, hogy az ellenzék esélyeit is egy kicsit megnövelték.
Az is nyilvánvalóvá vált, hogy kik azok a politikusok, akik a polgármesterség helyett biztosan az országos politikát választják, hiszen az új összeférhetetlenségi szabályok miatt a következő választástól nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester. Rogán Antal, az V. kerület vezetője, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a „rezsicsökkentés apostola” Németh Szilárd, Csepel polgármestere, Papcsák Ferenc, Zugló első embere otthagyja a városát, kerületét.  Baloldali körökben Kósát biztos befutónak tekintik, noha egy népszerű gyermekonkológust, Szegedi Istvánt indítja vele szemben a baloldal. Rogán győzelme is esélyes, de az biztos, hogy ellenfele, Juhász Péter, a Milla vezetője igyekszik majd fogást találni ellene. Úgy tudjuk, hogy ellenzéki körökben örülnének, ha valamilyen helyi pénzügyi botrányt tudnának kirobbantani az eleddig az V. kerületben polgármesterként is tevékenykedő Fidesz-frakcióvezetővel kapcsolatban. Ellenben Zugló és Csepel is a baloldal választási térképén nyerhető körzetként van feltüntetve. Az előbbi kerületben Mesterházy Attila MSZP-pártelnök szövetségese Tóth Csaba, míg Csepelen az Együtt-PM jelöltje, a Szolidaritás alapítója, Szabó Szabolcs száll ringbe.
Érdemes megjegyezni, hogy a baloldal fővárosi esélyeit meghatározza, hogy sikerül-e valamilyen megállapodást kötnie az MSZP–Együtt-szövetségnek a DK-val, hiszen a kerületek többségében olyan jelöltet nevezett meg a Gyurcsány vezette párt, akik jelentős százaléknyi szavazatot elvinnének a „közös” ellenzéki jelölt elől.
A Fidesz jelöltjeinek a 80 százaléka országosan ismeretlen, de korábban egyéniben országgyűlési mandátumot szerzett képviselő. Igaz, ez az országos ismeretlenség az ellenzék jelöltjeinek a többségére is igaz. Egyébként az új választási körzetek nagysága is kedvez annak, hogy ne kelljen a pártoknak érdekes jelöltet állítania, mert az átlagosan 70-75 ezer szavazót „felölelő” körzetek ahhoz túl nagyok, hogy a helyi személyes ismertség számítson. Például hiába ismert valaki Dombóváron, ha a körzethez a jó pár kilométerre található Bonyhádot is hozzácsapták.
A Fidesz egyéni indulói között alig található renitens, vagány politikus, egyedül a tatabányai Bencsik János indulása számít érdekesnek, mert ő energiapolitikai területen bírálta a kormányzati politikát, földügyekben Ángyán József lázadó államtitkárral tartott, de ennek ellenére mégis indulhat. A többi jelöltre jellemző, hogy az elmúlt három és fél évben soha nem mondott olyat, amelyben a párt hivatalos politikáját akár csak egy picit is kritizálta volna. Többnyire lojális, a pártvezetés számára százszázalékosan megbízható, de nem túl eredeti politikusok állnak rajtvonalhoz 2014-ben a Fidesz színeiben.

Kevesebb képviselő

Az új választási rendszer értelmében az Országgyűlés létszáma a választásokat követően 386-ról 199-re csökken. Az új választási rendszerben a korábbi három helyett csak két ágon lehet majd mandátumot szerezni: 93 képviselőt listás választási rendszerben választanak,  106 képviselőt pedig egyéni választókerületekben.
A választási rendszer egyik legfőbb változása, hogy két forduló helyett csak egy forduló lesz. Megváltoztak a jelöltállítás szabályai is. A jelöltek ajánlása ajánlóíven történik majd. A kép­viselőjelöltté válás feltétele 500 támogató ajánlás összegyűjtése, a korábbi 750 ajánlószelvénnyel szemben. A kampány az államfő által kitűzött választás napjától visszaszámítva
az 50. napon kezdődik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!