hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Továbbra sem átláthatók a Vatikán pedofil ügyei
Saját erőből

2013. 12. 12.
Saját vizsgálóbizottsággal kíván fényt deríteni a Vatikán a papok, szerzetesek és apácák által elkövetett gyermekbántalmazási ügyekre. Az áldozatokat képviselő egyik legnagyobb olasz szervezet azonban kijelentette, hogy nem bízik a Szentszékben, amely mindezek mellett sem hajlandó adatokat szolgáltatni az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának. Mindezt annak ellenére, hogy Ferenc pápa beiktatásakor határozott fellépést hirdetett a papi pedofíliával szemben.

P ár nappal az után, hogy hivatalosan is elutasították az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tavalyi kérvényét, amelyben információt kér az 1995 óta a Szentszékhez gyermekbántalmazási ügyekben érkezett panaszokkal kapcsolatban, a Vatikán saját vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a kérdésben. A bizottság részletes kérdőívén többek között arról is szerepelt kérdés, hogy az ilyen ügyekben érintett papok kapcsolatban maradhatnak-e gyerekekkel, történt-e velük szemben bármilyen jogi lépés, illetve hogy jelentették-e a panaszok nyomán kirobbant ügyeket a hatóságoknak vagy eltussolták azokat. Januárban az ENSZ-bizottság vatikáni hivatalnokokat kérdez majd többek között gyermekbántalmazási kérdésekről is.

A Vatikán válaszában jelezte, hogy ilyen kérdésekre csak hatósági kérésre hajlandó információt szolgáltatni. Az átláthatóság tehát az ilyen ügyekkel kapcsolatosan továbbra sem biztosított, annak ellenére, hogy Ferenc pápa beiktatásakor elmondta: a Vatikánnak „döntő lépéseket kell tennie a szexuális bántalmazási ügyek kérdésében olyan intézkedésekkel, amelyek mindenekelőtt a kiskorúak védelmét tartják szem előtt, és segítik azokat, akik ilyen erőszak áldozatai voltak a múltban, valamint a bűnösökkel szembeni eljárással”.

Az új bizottság felállítása része a Szentszéket érintő átfogó reformnak, amellyel Ferenc pápa egy nyolctagú bíborosi testületet bízott meg. Ennek egyik tagja, Sean Patrick O’Malley bíboros jelentette be az új bizottság létrejöttét. A vizsgálóbizottság feladatairól igen rövidke tájékoztatást kaphatott a média, viszont azt elmondták, hogy tevékenységének egyik fókuszpontja mindenekelőtt a bántalmazások áldozataival való kapcsolattartás lenne, amit a püspökségekkel együttműködve bonyolítanának le. Emellett azért is felelős lesz az új testület, hogy megtalálja a megfelelő embereket a laikusok és a klérus tagjai között is, akiknek segítségével megvalósítják a gyermekek védelmét szolgáló új irányelveket, fontosnak tartva, hogy a gyerekekkel vagy fiatalokkal dolgozók megfelelő kiképzést kapjanak munkájukhoz.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!