hetilap

Hetek hetilap vásárlás
AIDS-robbanás előtt Magyarország
Évi 3 millióba kerül egy HIV-fertőzött kezelése

2013. 12. 19.
Méltatlanul kevés figyelem övezi Magyarországon a HIV/AIDS terjedését, pedig a számok azt mutatják, hogy robbanás előtt állunk. Az első számú rizikócsoport a melegközösség, de a szabad szex térhódításával a heteroszexuálisok között is áttörhet a fertőzés, az érintettek pedig egyre fiatalabbak – mondta Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa, a téma elsőszámú hazai szaktekintélye.

A statisztikai adatok szerint az idei első három negyedévben csaknem annyi HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint tavaly egész évben. Önöknél hogyan jelentkezik ez a növekvő tendencia?

– A Szent László kórházban tavalyhoz képest közel 50 százalékkal több HIV-fertőzöttel találkoztunk, akik jellemzően egyre fiatalabbak, nem ritka a 17–24 éves friss fertőzött. Országosan összességében 20-25 százalékos növekedésre lehet számítani.

Mi az oka a fiatalok átlagon felüli érintettségének?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!