hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan csinált üzletet Ceausescu a romániai holokauszttúlélőkből?
Keményvaluta a zsidókért

2013. 12. 19.
„Az olaj, a zsidók és a németek a mi legfontosabb export árucikkeink” – mondta Nicolae Ceausescu, a „Kárpátok géniusza” a hatvanas évek végén egy szigorúan bizalmas beszélgetésen a titkos­szolgálat akkori tábornokának, Ion Pacepának. A holokauszttúlélők romániai sorsa a mai napig elképesztő titkokat rejt, hiszen a szolgálatok levéltárának ide vonatkozó kartotékjait hosszú időre titkosították. A romániai zsidók kiárusítása már az ötvenes években elkezdődött, mégis Ceausescu volt a fő haszonélvező, aki 1968 és 1989 között több mint 40 ezer romániai zsidót adott el Izraelnek 112,5 millió dollárért – olvasható a témában végzett legfrissebb kutatásokban.

„A romániai zsidóság holokauszttúlélőinek számát csak becsülni lehet” – mondta el lapunknak Tibori Szabó Zoltán újságíró, a téma ismert kutatója. Az akkori viszonyok – a második bécsi döntés értelmében – két különböző területként kezelték Erdélyt és a Román Királyságot. Észak-Erdélyben így közel 160 ezer zsidó zsúfolódott össze, akik közül nagyon sokan a megszállt kelet-európai államokból menekültek ide.

A háború után mindössze 15 ezer túlélő került vissza az akkor már egységes Romániába. Innen sokfelé vezetett az útjuk, a legtöbben Olaszországot célozták meg, ahonnan az akkor még angol fennhatóság alatt álló Palesztinába igyekeztek. Akik maradtak, nehezen találták meg a helyüket az új rendszerben, hiszen a legtöbben a kereskedelemben vagy értelmiségiként dolgoztak a háború előtt. Más volt a helyzet az egykori Román Királyság területén, amely nem került német megszállás alá. Itt körülbelül 100 ezer zsidó származású állampolgár küzdött az alakuló kommunizmus megpróbáltatásaival szemben.

„A kelet-közép-európai országokban sikeresen vetették meg lábukat a kommunista rendszerek, és az addig a hatalomátvételben nagy szerepet játszott zsidóság helyzete relativizálódott” – mondta lapunknak Olosz Levente történész. A Szovjetunió vezetésével és iránymutatásával hatalmas antiszemita hullám vette kezdetét, amely 1953-ban érte el a csúcspontját, az úgynevezett orvosperekkel. Romániában is végigsöpört a tisztogatási hullám, a párt vezetése szeretett volna megszabadulni a teherré vált zsidóságtól, de nem tudták szakértelmüket nélkülözni az ország gazdasági ágazataiban. Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után teljesen beszüntették a zsidók kivándorlását, mivel a moszkvai hatalom új vezetői nem nyilatkoztak egyértelműen a kérdésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!