hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 02. 28. (XVIII/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irán-barát kampánnyal indít Le Pen pártja

Átütő sikerre készül Marine Le Pen és pártja, a Front National (FN) a március végi önkormányzati, valamint a május végi európai parlamenti választásokon. Egy a közel­múltban készített IFOP-felmérés szerint ugyanis az EP-választáson Le Penék listája fogja majd a legtöbb szavazatot kapni. A kedvező közvélemény-kutatási adatokon felbuzdulva Marine Le Pen kijelentette: több száz vagy akár ezer önkormányzati képviselői helyet is megszerezhetnek márciusban. A választásra hangolódva Marine Le Pen a közelmúltban ismertette az FN külpolitikai programját, amelynek leg­lényegesebb eleme az Irán-barát orientáció.

A szélsőjobb térnyerése aggasztja az ukránokat

A lakosság egy része szorongással, mások reménykedve várják a jövőt Ukrajnában. A hónapok óta tartó tiltakozások eddig több mint száz ember életét követelték. Miközben a fegyveres rendvédelmi szervek képviselői az erőszakot számos esetben nem a polgárok védelmére alkalmazták, hanem visszaéltek vele, a jobboldali radikálisok, az úgynevezett „Jobb Szektor” is folyamatosan fegyverkezett. Volt, ahol fegyverraktárt foglaltak el, máshol ismeretlen forrásból jutottak lőfegyverekhez, és használták is: a Vesztyi újságíróját taxijából kirángatva lőtték le.

Antiszemita könyvrongálás a japán könyvtárakban

Anne Frank naplójának közel háromszáz példányát rongálták meg ismeretlen tettesek Tokió közkönyv­táraiban a közelmúltban. Japanológusok és a ható­ságok is értetlenül állnak az eset előtt, hiszen japán antiszemitizmusról mindeddig aligha beszélhettünk.

A gyilkosságok soha nem évülnek el

Közel 70 évvel az auschwitzi haláltábor felszabadítása után is tovább zajlik a nyomozás az egykori gyilkosok után, amely az eltelt hosszú idő ellenére is újabb eredményekkel jár: legutóbb három egykori SS-őrt vettek őrizetbe Baden-Württembergben, akik Auschwitzban teljesítettek szolgálatot. A legnagyobb koncentrációs táborban legalább 1,1 millió – többségében zsidó származású – fogva-tartottat öltek meg.

Szupersztárok a Tevere két partján

Hivatalosan is Olaszország miniszterelnöke lett Matteo Renzi, aki Mario Monti és Enrico Letta után sorrendben a harmadik olyan olasz kormányfő, aki választások nélkül költözhet a római Palazzo Chigibe. A 39 éves politikust a nemzetközi sajtó számos elnevezéssel illette: a The Guardian szerint Renzi „Olaszország Tony Blairje”, míg az olasz lapok inkább az elsöprő stílusára és ambíciójára utaló „il Rottamatore” (Eldózeroló) jelzővel illetik. A firenzei polgármestert Brüsszelben tapasz­talatlannak tartják, ám a Vatikán szerint olyan pragmatikus vezető, aki „arról beszél, ami az olaszokat érdekli”, csakúgy, mint az egy éve megválasztott katolikus egyházfő.

Kormányfő kerestetik

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: lapzártánkkor több teherautónyi felfegyverzett orosz katona érkezett Jaltába. Míg a hivatalából elmozdított elnök menekül a felelősségre vonás elől, fényűző rezidenciáján azok az oknyomozó újságírók dolgoznak a korrupciós vádakat bizonyító iratok helyreállításán, akiket eddig épp a Janukovics-rezsim üldözött. Az ideiglenes kormány megalakítását eközben keddről csütörtökre halasztották, mivel még folynak az egyeztetések a különböző posztok betöltéséről.

Teátrális gesztus?

Teátrálisnak nevezte a spanyol kormány az ETA baszk terrorszervezet legutóbbi akcióját, amelyet teljes önkéntes lefegyverzésük első lépésének szántak, arra számítva, hogy a spanyol és francia kormány ennek figyelembevételével kezeli majd bebörtönzött és menekülő tagjaikat. A baszk nacionalista körök azonban aggódnak, ugyanis az ETA a 2011-ben bejelentett fegyverszünet óta csak az időt húzza.

Belföld

Itt van Őszöd, itt van újra

Az Alkotmányvédelmi Hivatal múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott két, a szocialista kormányok idejében született, Gyümölcsöskert, illetve Gerilla nevű akcióról szóló titkosszolgálati jelentést az őszödi beszéd kapcsán. Az első jelentés rövid, külső szemlélőnek felszínes munkára utaló dokumentumnak tűnik, míg a Gerilla sokkal alaposabbnak látszik, de talán azért is, mert nem Őszöd vizsgálata, hanem Rózsa-Flores Eduardo terrorista sejtjének ellenőrzése volt a cél. A kiszivárogtatás csak mellékszála volt e vizsgálatnak.

Negyedik láncszem

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésében jelentős szerepet játszott a kalandos életű Rózsa-Flores Eduardo. A félig bolíviai, félig magyar, élete utolsó szakaszában egyszerre iszlám hívő és katolikus, mind a bal-, mind a jobboldallal jó kapcsolatot ápoló férfiről a most nyilvánosságra került 2007-es titkosszolgálat jelentés is megállapítja, hogy ő juttatta el az őszödi beszéd hangfelvételét a Fideszhez.

Evangélikus püspökök az ügynöklistán

Két egykori evangélikus püspök ügynökmúltját dolgozza fel az a kötet, amit a héten mutatott be a Magyarországi Evangélikus Egyház Múltfeltáró Bizottsága. „Minden egyház megkezdte a maga munkáját a múlt­feltárásban, mindegyik egyház nagyon rögös úton próbál előrejutni, az evangélikus egyház ebben példaadó módon elöl halad” – hangzott el a kötet bemutatóján.

Kemény-vonal, krumpliorr

A Békemenetet szervező kormányközeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) bohócos plakátkampányba kezdett azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét az országra leselkedő veszélyre, nevezetesen Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-trió visszatérésére. Mivel civil szervezetről van szó, plakátjaik olyan helyekre is kikerülhetnek, ahol egyébként politikai pártok nem hirdethetnek. A képekről ismert bohóc aztán megelevenedett, és miután egy kampányeseményen Bajnai Gordonra is rátámadt, az ellenzékellenes tüntetések állandó szereplője lett.

Érik a botrány

Elszabadult ágyúgolyónak titulálta egy kormányzati háttérember Lázár Jánost, aki a napokban annak ellenére „szállt bele” a Mazsihiszbe, hogy Orbán Viktor a választásokig jegelni akarta a zsidó szervezettel a kormány emlékezetpolitikája miatt kialakult vitát. Úgy tűnik, egyre kevesebb az esély a megegyezésre.

Hit és értékek

Mit mond a Biblia a látványos kozmikus eseményekről?

Tavaly tavasszal az oroszországi meteoreső, ősszel az „évszázad üstökösének” nevezett, ám végül a Nap közelében darabjaira hulló ISON-üstökös kapcsán újra megteltek a különböző internetes portálok, videómegosztók és közösségi hálók az égi jelenségek és a jövő viszonyát taglaló – váltakozó színvonalú – okfejtésekkel. Az idei év érdekessége a „vérholdak” névvel jelzett látványos égi jelenségsorozat, amellyel kapcsolatban több könyv is megjelent. A zsidó-keresztény hagyomány a Szentírás alapján elfogadja azt, hogy egyes égbolton zajló események a jövőre vonatkozó üzenetet hordozhatnak.

HÁTTÉR

Interjú Tatár György filozófussal

Mi a probléma Magyarországon? Miért csúszott félre már januárban a Holokauszt Emlékév? Van-e kapcsolat az antijudaizmus, antiszemitizmus és az anticionizmus között? Milyen lesz a jövő Európája? Miért létezik Izrael állama? Mit jelent az, hogy a héber nyelv újjáéledése „apokaliptikus tövis”? – a jelenleg Svájcban élő vallásfilozófussal, Tatár Györggyel, az ELTE BTK nyugalmazott egyetemi docensével többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk.

Orbánék a Nyugattal összhangban nyitnak Irán felé

A keleti nyitás jegyében nem következett be áttörés a magyar-iráni kapcsolatokban, az árucsere-forgalom egészen elhanyagolható volumenű. Az Irán-ellenes szankciók részleges feloldása kapcsán ugyanakkor a magyar kormány igyekszik együtt mozdulni az atlantista Nyugattal, hogy kihasználják a perzsa piacban rejlő gazdasági lehetőségeket. Minderről Sárközy Miklós iranista, a londoni The Institute of Ismaili Studies vendégkutatója beszélt a Heteknek.

Meddig bírjuk a 310-et?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a forint gyengülésének két oka van: az ukrajnai politikai események és az amerikai „pénzcsapok” (QE) elzárása. Úgy tűnik, hogy az ukrán helyzet hamarosan rendeződni fog. Akkor most készüljünk fel egy kis forinterősödésre?

Hatvan mínusz húsz

Dénes Adrienn – vagy ahogy a tengerentúlon mondják: Dr. Denese – Amerika-szerte elismert bőrgyógyász-kozmetológus, akit New Yorkban tízből hét nő ismer, miközben Magyarországon kevesen tudják, hogy ki is ő valójában. Az amerikai álom Miskolcról indult, ahonnan 24 évesen 40 dollárral a zsebében disszidált a lehetőségek hazájába. Mára egy több tízmillió dolláros üzleti vállalkozás tulajdonosa, melynek fő profilja az anti-aging típusú bőrfiatalítás. Ismertségét rendszeresen jelentkező műsorának köszönheti, melyet a QVC nevű, 80 milliós nézettségű csatorna sugároz, és szintén visszatérő vendége az ABC-n látható Good Morning America című magazinműsornak. Számos híresség, például Yoko Ono vagy Donatella Versace is előszeretettel fiatalodik a magyar orvos közreműködésével.

Probléma nincs, csak megoldandó feladat

Zsúfolásig megtelt a Szent István Egyetem hallgatóival a győri Bridge Hallgatói és Oktatói Klub előadóterme, hogy a Példakép Alapítvány első roadshow-ján sikeres vállalkozók történeteivel ismerkedhessenek meg. Az eseményen bemutatkozó tizenegy cégalapító, ügyvezető vagy éppen vezérigazgató már huszonéves korától milliós vagy akár több száz milliót érő vagyon sáfára és sokak munkaadója lett. Történeteikben olyan hús-vér emberek személyisége tárult elénk, akiknek sikerei szinte kézzelfoghatóvá váltak a publikum számára. Eredményeik azért is fontosak, mert – mint az alapítvány létrehozója, egyben a beszélgetés házigazdája, Valentínyi Katalin (képünkön jobbra) elmondta – hazánkban a vállalkozói szféra foglalkoztatja a munkaerő 74 százalékát, s ezzel a bruttó hazai termék (GDP) 55 százalékát állítja elő.

KÁVÉSZÜNET

Bennfentesek

„Mintha csak arról beszéltünk volna, hogy milyen fürdőruhát vegyünk” – emlékezik vissza Christine Lagarde, az IMF jelenlegi elnöke egy találkozóra még a Bush-éra alatt, ahol Henry Paulson pénzügyminiszterrel tárgyaltak a válság megelőzéséről. Lagarde benyomása akkor az volt, a pénzügyminiszter és csapata tökéletesen átlátja a helyzetet és maximálisan ura is annak. Tévedett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!