hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bennfentesek
Film a 2008-as válságról és következményeiről

2014. 03. 08.
„Mintha csak arról beszéltünk volna, hogy milyen fürdőruhát vegyünk” – emlékezik vissza Christine Lagarde, az IMF jelenlegi elnöke egy találkozóra még a Bush-éra alatt, ahol Henry Paulson pénzügyminiszterrel tárgyaltak a válság megelőzéséről. Lagarde benyomása akkor az volt, a pénzügyminiszter és csapata tökéletesen átlátja a helyzetet és maximálisan ura is annak. Tévedett.

A film a világ olyan pénzügyi „nagykutyáit” szólaltatja meg, mint az IMF egykori igazgatója, Dominique Strauss-Kahn, a jelenlegi igazgató, Christine Lagarde vagy George Soros befektető. A rendező rendkívül szuggesztíven tálalja a néző elé a nagyhatalmú pénzügyi guruk manipulációs technikáit, spekulációit, ahol a befektetési intézmények úgy játszanak dollármilliárdokkal, mint más az aprópénzzel.

Noha kifejezetten gazdasági témájú dokumentumfilmről van szó, a sok adat és információ ellenére az alkotás dramaturgiája folyamatosan fenntartja a feszültséget a nézőben: az igényesen vágott interjúkban például saját magyarázkodásuk fonalába gabalyodva feszengenek a szakemberek.

Amellett, hogy sokat tanulhatunk a gazdasági folyamatokról, a megszólalók segítségével megérthetjük a válság előzményeit, kialakulásának okát, hátterét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!