hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig bírjuk a 310-et?
Már egy hónapja 310 forint körül van az euró árfolyama.

2014. 03. 08.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a forint gyengülésének két oka van: az ukrajnai politikai események és az amerikai „pénzcsapok” (QE) elzárása. Úgy tűnik, hogy az ukrán helyzet hamarosan rendeződni fog. Akkor most készüljünk fel egy kis forinterősödésre?

Sajnos, nem feltétlenül. Ennek pedig több oka is van. A Heteknek nyilatkozó elemzők szerint például az ukrán események forintra gyakorolt hatása nem is számottevő. „A forint gyengélkedésének nincs sok köze az ukrán helyzethez. Sokkal inkább a feltörekvő piacokkal szemben táplált általános félelemnek tudható be. Ennek oka pedig gyakorlatilag a Fed döntése a QE (quantitative easing) visszafogásáról, azaz a kötvényvásárlások lassításáról. Ennek leglátványosabb eredménye pedig eddig Törökországban volt tapasztalható” – fejtette ki lapunknak Gyurcsik Attila, a Concorde Csoport elemzési üzletágának vezetője. Gyurcsik szerint, habár a nemzeti fizetőeszközünk árfolyama bő 10 forintot gyengült év eleje óta, a térségi devizákat tekintve egyáltalán nem kiugró az állapota. (Itt megjegyzendő, hogy talán aránytalanul is erősen zárta az előző évet a forint, 297 alatt). „Persze a złotyhoz képest látványosan gyengült a forint, de Lengyelország gazdasága igen erős és ezért nem is feltétlenül bölcs dolog a magyar–lengyel párhuzam ilyen jellegű figyelése” – tette hozzá Gyurcsik.

És akkor itt vannak a sokat citált kamatdöntések is! Február közepe óta 2,7 százalék az alapkamat, és a Monetáris Tanács a legutóbb is akkora vágás (0,15 százalékpont) mellett döntött, ami bőven felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az alapkamat szintje így már kevesebb, mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusz­tusában, 7 százalékos alapkamatnál hivatalosan is „enyhítési ciklusba” kezdett a jegybank. Mivel az alacsony kamatszint és a gyenge forint egyáltalán nem függetlenek egymástól, a szakemberek arra számítanak, hogy az MNB talán „óvatosabb hangnemre” vált. (Nem mellesleg, az idei költségvetést is 300 forint alatti euróval tervezték, és igen jelentős eltérést jelentene a tervezettnél gyengébb árfolyam.)

Persze így utólag nehéz megmondani, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz, hogy a forintot gyengítette a kamatvágás vagy a gyenge forinthoz igazították az alacsony kamatot? Sarkadi-Szabó Kornél szerint a kamatcsökkentés csak ráerősített a feltörekvő piacokkal kapcsolatban megfogalmazott aggodalmakra: „az alacsony kamat egy ilyen rizikós háttérben neonfényként világít a világpiacon, nem véletlen hogy az utóbbi hetekben jelentős pénzügyi tőke távozott a magyar piacról” – magyarázta kérdésünkre a közgazdász.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!