hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt van Őszöd, itt van újra

2014. 02. 27.
Az Alkotmányvédelmi Hivatal múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott két, a szocialista kormányok idejében született, Gyümölcsöskert, illetve Gerilla nevű akcióról szóló titkosszolgálati jelentést az őszödi beszéd kapcsán. Az első jelentés rövid, külső szemlélőnek felszínes munkára utaló dokumentumnak tűnik, míg a Gerilla sokkal alaposabbnak látszik, de talán azért is, mert nem Őszöd vizsgálata, hanem Rózsa-Flores Eduardo terrorista sejtjének ellenőrzése volt a cél. A kiszivárogtatás csak mellékszála volt e vizsgálatnak.

A jelentések – azon túl, hogy ezzel újra a nyolc éves őszödi sztorira terelték a figyelmet – annyiban újdonságot jelentettek, hogy egyértelműen kiderül belőlük, hogy nem kalózfelvétel, hanem egy hivatalos anyag került el a sajtóhoz. Másrészt, az egyik forrás, azaz Flores azt állította: Gyurcsányt tudtával történt a kiszivárogtatás. Harmadrészt, a Fideszhez is elkerült a felvétel, a Gerilla jelentés szerint az akkor még ellenzéki párt terítette professzionálisan a „sztorit”. Ha mindez igaz, akkor a történet MSZP-szélsőjobb-Fidesz trükkös összejátszás eredménye volt 2006-ban.  

Qui prodest

A Fidesz egyik magas rangú politikusa szerint nincs olyan olvasata az őszödi ügynek, ami ártana a kormánypártnak. Amúgy elképesztő a Fidesz és a baloldal közötti különbség, mintha egy Bayern München vs. Paks II. meccset néznénk. Első ránézésre mindenképpen igaza van, hiszen több legyet ütöttek egy csapásra. Mindenekelőtt elterelték a figyelmet a Szabadság téri szobor egyre kínosabbá váló ügyéről. Az Alkotmányvédelmi Hivatal aznap rakta ki honlapjára az inkriminált, lényeges részeknél kitakart dokumentumokat, amikor a tervek szerint a kormányzati kommunikáció bejelentette volna, hogy a kormány csak elhalasztja a Szabadság téri szobor megépítését a kampány miatt, de semmiben sem enged a Mazsihisz kérésének.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!