hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbánék a Nyugattal összhangban nyitnak Irán felé
Egy a jelszó: rugalmasság

2014. 02. 27.
A keleti nyitás jegyében nem következett be áttörés a magyar-iráni kapcsolatokban, az árucsere-forgalom egészen elhanyagolható volumenű. Az Irán-ellenes szankciók részleges feloldása kapcsán ugyanakkor a magyar kormány igyekszik együtt mozdulni az atlantista Nyugattal, hogy kihasználják a perzsa piacban rejlő gazdasági lehetőségeket. Minderről Sárközy Miklós iranista, a londoni The Institute of Ismaili Studies vendégkutatója beszélt a Heteknek.

Az iráni iszlám forradalom évfordulójára magyar közjogi méltóságok sora küldött üdvözlő táviratot Teheránba. A kormányzati nyilatkozatok szerint ez nem több diplomáciai gesztusnál. Sárközy Miklós szerint ez részben igaz is: kormányoktól függetlenül mindig is kimentek ilyen, a diplomáciai életben szokásos táviratok, ez nem a Fidesz-kormány specialitása. „A politikai berendezkedésétől függetlenül igen jelentős közel-keleti regionális erő és Magyarország között az 1850-es évek óta (ha a Habsburg Monarchiát is ide számítjuk) állandó diplomáciai kapcsolat van, amely sosem, semmilyen körülmények közt sem szüneteltek véglegesen” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a magyar diplomácia csak annyira nyit e téren, amennyire a perzsa országgal szembeni szankciók januári enyhítése után az Európai Unió államai is nyitnak.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az enyhülést kihasználva a magyar kormány – a keleti nyitás jegyében – lehetőséget lát a piaci kapcsolatok megerősítésére a két ország közt. A több közjogi méltóság által külön küldött üdvözlő távirat vélhetően ezt az épp kínálkozó „rést” próbálja meg kiaknázni és hangsúlyozni.

A szakértő azt is kiemelte, nem valószínű, hogy ez kiválthatja nyugati szövetségeseink rosszallását, hiszen az EU számos országa elkezdett „mozgolódni” Iránban, kihasználva a gazdasági szankciók lazulását. Legfontosabb gazdasági partnereik a németek, az olaszok és a franciák. Például a (most lemondott) olasz Letta-kormány kulturális és külügyminisztere egy hét különbséggel fordult meg Teheránban 2014 január-februárjában, ahol igen jelentős gazdasági és kulturális egyezményeket ütöttek nyélbe a két állam között. Az Iránnal 2011-ben – a teheráni brit követség iráni szélsőségesek általi feldúlása után – diplomáciai kapcsolatait megszakító Nagy-Britannia is küldött már ügyvivőt Teheránba és a londoni iráni követséget is újra kinyitották (bár itt is csak ügyvivő és nem nagykövet áll az élén), a The British Library és a Victoria and Albert Museum máris közös tudományos terveken dolgozik teheráni múzeumokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!